Business Internaţional

Airbus scade in timp ce rivalul Boeing ia altitudine

27.07.2007, 18:37 22

Grupul EADS (European Aeronautic Defence& Space), care detine compania aeronautica Airbus, a anuntat ca profitul din trimestrul al doilea a scazut cu 85% din cauza costurilor cauzate de intarzierile in programul de livrare al jumbo-jetului A380 si al reproiectarii modelului A350, titreaza Bloomberg.
Venitul net a scazut la 81 de milioane de euro, sau cu 10 centi pe actiune, de la 534 milioane de euro, sau 67 de centi pe actiune, anul trecut, au declarat reprezentantii companiei din M?nchen si Paris.
Valoarea vanzarilor s-au diminuat cu 4%, ajungand la 9,5 miliarde de euro de la 9,9 miliarde de euro, in timp ce profitul de 77 milioane de euro a reusit sa depaseasca estimarile analistilor.
Airbus a intarziat lansarea modelului Airbus A380, cu o capacitate de 555 de pasageri, cu doi ani din cauza dificultatilor pe care le-a intampinat, dar se iau masuri pentru a livra prima unitate operatorului Singapore Airlines pana in octombrie.
Reproiectarea modelului A350, de 300 de locuri, rival al modelului american Boeing 787 Dreamliner, a obtinut multe comenzi dupa ce Airbus a raspuns cerintelor consumatorilor pentru tehnologie avansata.
Avionul militar A400M se confrunta cu amanari a datei de lansare, grupul de companii care furnizeaza motoarele printre care si Grupul Europrop International care se ocupa de proiectarea propulsoarelor.
Actiunile EADS au scazut cu 12% anul acesta, comparativ cu titlurile companiei Boeing care s-au apreciat cu 21%.
Compania americana Boeing a raportat pe trimestrul al doilea vanzari si profituri care depasesc estimarile analistilor si a prevazut pentru anul in curs cresterea veniturilor in conditiile inregistrarii unor comenzi record.
Venitul net pe al doilea trimestru al companiei Boeing, al doilea mare producator de avioane comerciale la nivel mondial, a fost de 1,05 miliarde de dolari (763 milioane euro), sau de 1,35 dolari pe actiune, comparativ cu pierderea de 160 de milioane de dolari (116 milioane de euro), sau de 21 de centi, cand compania a platit o amenda de 615 milioane de dolari (447,4 milioane de euro) guvernului Statelor Unite. Veniturile au crescut cu 14%, ajungand la 17 miliarde de dolari (12 miliarde euro) iar livrarile s-au apreciat cu 18%, in conditiile in care James McNerney, directorul executiv, a redus timpul de asamblare a unui avion Dreamliner 737, cel mai bine vandut avion al companiei Boeing.
Comenzile pentru noul model de aeronava a pozitionat Boeing mai aproape de recastigarea titlului de cel mai mare producator de avioane comerciale, pe care in prezent il detine Airbus SAS.
Actiunile Boeing s-au apreciat cu peste 3,43 dolari, sau 3,3%, ajungand la 107,23 dolari (78 euro) in dimineata zilei de ieri la bursa din New York, cea mai semnificativa apreciere din 18 aprilie.
Compania estimeaza vanzari de 65 miliarde de dolari (47 mld. euro), cel mai inalt nivel al valorii targetate de la 64,5 miliarde de dolari (46,9 mld. euro) la 65 miliarde de dolari (47 mld. euro).
"Per ansamblu, a fost un trimestru bun. Boieng a preluat conducerea pe acest an si se afla acum unde ar trebui", a declarat Mark Demos, analist la fondul de investitii Fifth Third Asset Management din Minneapolis, care gestioneaza 21,8 miliarde de dolari, printre care si actiuni Boeing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO