Business Internaţional

Airbus: Companiile aeriene au nevoie de cinci ani pentru a reveni la nivelurile înregistrate înainte de pandemie

Airbus: Companiile aeriene au nevoie de cinci ani pentru...

Autor: Eduard Ivanovici

29.04.2020, 17:55 99

Producătorul de avioane Airbus avertizează că industria aeriană ar putea avea nevoie de cinci ani pentru a reveni la nivelurile înregistrate înainte de pandemia de coronavirus. Clienţii companiei, cum ar fi British Airways, au concediat mii de angajaţi pentru a-şi acoperi pierderile, potrivit The Guardian.

Directorul executiv al companiei, Guillaume Faury, a declarat miercuri că ar putea dura între „trei şi cinci ani” pentru ca pasagerii să fie dispuşi să zboare ca înainte de criză.

„Suntem în mijlocul celei mai grave crize pe care a cunoscut-o vreodată industria aeronautică”, a declarat Faury.

Pandemia a pus la pământ liniile aeriene de pe tot globul. British Airways, unul dintre principalii clienţi ai Airbus, a anunţat că va tăia 12.000 de locuri de muncă, o treime din forţa totală de muncă.

Brian Strutton, secretar general al Asociaţiei Piloţilor din Marea Britanie, a declarat că „lipsa de ajutor din partea guvernului” este unul dintre motivele pentru care British Airways a luat o decizie atât de drastică.

În primele trei luni ale anului, Airbus nu a putut să livreze mai mult de 60 de avioane din cauza restricţiilor impuse de carantină. Profitul companiei a scăzut cu 49% în primele trei luni ale anului la 281 de milioane de euro, în timp ce veniturile au scăzut cu aproape 2 miliarde de euro, la 10,6 mld.

Producătorul, care are 135.000 de angajaţi la nivel mondial, ia în calcul reducerea locurilor de muncă în contextul actual.

Unele linii aeriene văd situaţia de faţă drept „o oportunitate” de a accelera tranziţia către avioane mai noi cu emisii reduse de carbon, a declarat Faury, referindu-se la obiectivul pe termen lung al industriei de a atinge neutralitatea emisiilor cu efect de seră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO