Business Internaţional

Air France-KLM intra in cursa pentru cea mai mare companie aeriana din Spania

18.07.2007, 19:27 16

Suntem interesati de posibilitatea achizitionarii companiei aeriene Iberia Lineas Aereas, au declarat reprezentantii grupului Air-France KLM, cea mai mare companie aeriana din Europa, scrie Bloomberg.
Reprezentantii grupului condus de fondul de investitii TPG (Texas Pacific Group), din care mai face parte si British Airways, au declarat ca oferta lor pentru Iberia, cea mai mare companie aeriana din Spania, se ridica la 3,4 mld. euro ( 4,7 mld. $).
Actiunile companiei spaniole au crecut cu 1,6 procente, cu aproximativ 6 eurocenti, pana la 3,77 euro, la Bursa din Madrid. Cotatia actiunilor a crescut in acest an cu 37% pe baza speculatiei ca Iberia va fi preluata.
Fondul de investitii Apax Parteners Worldwide, impreuna cu un grup de investitori spanioli, intentioneaza sa includa Air France intr-un plan de achizitionare a Iberiei, scrie El Economista, citand surse neidentificate.
Compania noastra nu se afla in discutii cu Iberia, a declarat Jean-Cyrill Spinetta, director executiv la Air France, la sfarsitul lunii mai. De cealalta parte, Iberia nu are nimic de comentat pe marginea acestui subiect, potrivit celor spuse de purtatorul de cuvant al companiei spaniole.
"In mod clar, o asemenea intelegere este plauzibila", a declarat Yan Derocles, analist la compania de brokeraj Oddo&Cie din Paris.
"Pentru noi, problema o constituie reteaua latino-americana, acolo unde Air France-KLM si Iberia ar avea o cota de piata combinata mai mare de 30 de procente", fapt care poate determina aparitia unor probleme antitrust, a mai spus Derocles.
Iberia, printre ale carei destinatii se numara si Buenos Aires, Rio de Janeiro sau Miami, a avut un profit de 12,2 mil. euro pe primul trimestru al acestui an, comparativ cu anul trecut, cand a inregistrat pierderi de 45 mil. euro, din cauza cresterii numarului de zboruri pe distanta lunga.
British Airways, a treia mare companie aeriana din Europa dupa Air France-KLM si Lufthansa, detine 10% din actiunile Iberia, dar oficialii companiei au declarat ca intentioneaza sa le vanda. "Sunt surprins deoarece Air France-KLM are deja o retea extinsa in America Latina", a declarat Geoff van Klaveren, analist la BNP Paribas in Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO