Business Internaţional

Air France-KLM castiga din scumpirea biletelor

06.08.2008, 19:16 14

Air France-KLM, cea mai mare companie aeriana din Europa, a anuntat castiguri nete pentru primul trimestru al acestui an care au depasit estimarile, in conditiile in care grupul a vandut mai multe bilete la clasa business, scrie Bloomberg.
Valoarea actiunilor companiei a crescut cu 5,5% la bursa din Paris, dupa ce compania a anuntat ca profitul din primul trimestru fiscal a scazut cu 60%, pana la 168 de milioane de euro, adica 54 de centi pe actiune, comparativ cu estimarea analistilor, de 152 de milioane de euro. Vanzarile au urcat cu 5,8%, pana la valoarea de 6,29 miliarde de euro.
Directorul executiv al grupului, Jean-Cyril Spinetta, a afirmat ca numarul de pasageri a urcat cu 3,7%, pe fondul inmultirii zborurilor in scop de afaceri spre Asia si America, iar capacitatea pentru perioada octombrie - mai a crescut cu 2%. "Cifrele sunt conform asteptarilor. Stim foarte bine ca grupul este protejat de cresterea pretului petrolului", a spus analistul Morgan Stanley in Londra, Penny Butcher.
Dupa cresterea de ieri a pretului actiunilor, valoarea de piata a companiei este de 5,1 miliarde de euro. Actiunile au inregistrat un declin de 30% in cursul acestui an. Compania aeriana si-a mentinut estimarea privind profitul operational, de un miliard de euro pentru anul in curs, cu 30% mai putin decat in 2007.
"In ciuda incetinirii ritmului de crestere economica la nivel global si a majorarii costurilor de calatorie, care are rolul de a atenua socul scumpirii petrolului, activitatea pasagerilor a dus la o crestere de 3,7% a traficului si o apreciere pana la 80,3% a ratei medii de ocupare", au declarat oficialii companiei.
Sumele cheltuite pe combustibil, calculate in dolari, au crescut pana la 1,36 miliarde de euro in primul trimestru fiscal, de la 1,09 in aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO