Business Internaţional

Air France comanda avioane de 7 mld. dolari

25.05.2007, 16:25 15

Air France-KLM Group, cea mai mare companie aeriana a Europei, a anuntat o crestere de sase ori a castigurilor pe trimestrul al patrulea pe fondul intensificarii traficului de pasageri si al reducerilor de costuri obtinute in urma fuziunii, scrie Bloomberg. Compania a anticipat un profit in crestere pentru acest an.
Profitul net a avansat pana la 43 de milioane de euro de la 7 milioane de euro, a declarat directorul financiar al companiei, Philippe Calavia. Compania era asteptata sa inregistreze pierderi de 22 de milioane de euro, conform mediei estimarilor a sapte analisti intervievati de Bloomberg.
Vanzarile companiei aeriene au inregistrat o crestere de 3,7%, pana la 5,39 miliarde de euro. CEO-ul Jean-Cyril Spinetta, care s-a ocupat de preluarea KLM de catre Air France in 2004, se foloseste de bazele companiei de pe aeroporturile Charles de Gaulle din Paris si Schiphol din Amsterdam pentru a oferi mai multe zboruri de legatura decat companiile rivale. Grupul a reusit sa obtina reduceri de costuri in valoare de 525 de milioane de euro pe trei ani prin combinarea departamentelor de achizitii, vanzari si IT ale celor doua companii ce il alcatuiesc.
Actiunile Air France au urcat cu
1,1 euro sau 3,3%, pana la 38 de euro. Actiunile au inregistrat o crestere de 18% in acest an, plasand valoarea companiei la 10,5 miliarde de euro, Air France-KLM devenind astfel cea mai mare companie aeriana din lume din acest punct de vedere.
Compania a declarat ca profitul sau operational va fi mai mare in actualul an fiscal, urmand in acelasi timp sa-si atinga tinta privitoare la castigul pe actiune (ROE) de 7% cu doi ani mai devreme. Air France-KLM a initiat un nou program de reduceri de costuri, urmand sa-si reduca cheltuielile cu 1,4 miliarde de euro in decurs de trei ani. Valoarea dividendului a fost majorata cu 60%, pana la 48 de centi pe actiune.
Pe intregul an, profitul net a avansat cu 80%, pana la 891 de milioane de euro, in timp ce vanzarile au inregistrat o crestere de 7,6%, pana la 23,07 miliarde de euro.
Pe de alta parte, Air France a anuntat plasarea unei comenzi de aparate de zbor in valoare de 7 miliarde de dolari, impartita intre Airbus si Boeing. Comanda include inca doua aeronave A380. De asemenea, Air France a anuntat ca a mai comandat 30 de aparate de zbor A320 si 18 aparate 777 de la Boeing.
Air France a comandat deja zece aeronave A380 cu optiunea comandarii a inca patru astfel de aparate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO