Business Internaţional

AIG isi vinde banca privata unui grup din Abu Dhabi

01.12.2008, 17:55 22

Gigantul american AIG si-a vandut banca privata cu sediul in Elvetia catre un grup de investitori din Abu Dhabi, prima operatiune importanta de vanzare de active realizata de companie dupa preluarea sa de catre guvernul american in cadrul unei masiv program de bailout, scrie Financial Times.

Pretul tranzactiei, negociat timp de mai multe saptamani, nu a fost facut public, insa bancherii elvetieni estimeaza ca AIG ar fi putut obtine intre 300 si 500 de milioane de franci elvetieni (193-323 milioane de euro).
AIG Private Bank, ce avea active sub administrare in valoare de 21 de miliarde de franci elvetieni (13,5 mld. euro) la sfarsitul anului trecut, este achizitionata de Aabar Investments, un grup de investitii din Abu Dhabi specializat pe detineri cu potential de crestere pe termen lung.
Anuntul privitor la incheierea tranzactiei fusese asteptat in urma cu zece zile, insa momentul a fost amanat in urma unor complicatii de ordin juridic din Statele Unite.
AIG Group, care s-a confruntat cu operatiuni masive de writedwon si cu o scadere dramatica a pretului actiunilor sale, a intrat in dificultate din cauza operatiunilor cu produse financiare mai degraba decat cu produse traditionale de asigurari. Se crede ca AIG Private Bank a starnit interesul unui numar de competitori directi, cat si al altor companii mai putin cunoscute. Cu sediul in ZŸrich, banca desfasoara activitati in Hong Kong, Singapore, Shanghai si Dubai, cu un accent mai mare pe pietele emergente. Fondata in 1965, banca a reprezentat initial un vehicul pentru fondurile directorilor de top din cadrul AIG Group, insa in scurt timp s-a transformat intr-o banca privata elvetiana traditionala. Profiturile nete ale bancii, care are aproximativ 530 de angajati, au inregistrat o usoara scadere anul trecut.
Printre partile care s-au aratat initial interesate de banca s-a numarat si Bank Sarasin, banca privata controlata de Rabobank din Olanda. AIG Private Bank a creat recent un joint-venture cu Sarasin care sa se ocupe de clientii mai mici, in cadrul caruia detine o participatie de 42,5%.
AIG Private Bank va fi condusa in continuare de actualul management, dar va fi supusa unui proces de rebranding. Nu a fost anuntat inca niciun nume nou. Aabar a sugerat ca va incuraja banca sa se extinda in Orientul Mijlociu.
"Am analizat indeaproape AIG Private Bank si suntem impresionati de profesionalismul si loialitatea echipei de management si angajatilor", a declarat Khadem Al Qubaisi, presedinte al Aabar. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO