Business Internaţional

AIG foloseste banii de la stat ca sa dea bonusuri grase

AIG foloseste banii de la stat ca sa dea bonusuri grase
15.03.2009, 16:05 17

Gigantul din asigurari AIG, care a primit fonduri in valoare de peste 170 de miliarde de dolari din partea Trezoreriei si bancii centrale americane, intentioneaza sa ofere bonusuri uriase executivilor din aceeasi divizie care a adus compania in pragul colapsului anul trecut, conform The New York Times.

Trezoreria a cerut companiei sa-si restranga planul de 1 miliard de dolari privitor la platile de retinere a salariatilor si bonusuri. AIG a decis sa reduca unele plati destinate retinerii angajatilor in firma in 2009 cu 30%, insa intentiona sa plateasca bonusuri de 165 de milioane de dolari ca parte a unor contracte, scrie Bloomberg.
Vestea a produs o consternare atat de adanca in interiorul administratiei Obama, incat secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a transmis firmei ca bonusurile sunt inacceptabile si ca trebuie renegociate, conform unui oficial al administratiei. Bonusurile vor fi insa acordate, avocatii spunand ca firma este obligata contractual sa le plateasca.
Bonusurile ce urmau a fi acordate in cadrul diviziei de produse financiare a AIG se adauga celor de 121 de milioane de dolari deja programate pentru senior executivii companiei si 6.400 de angajati ai acesteia. Recent, Geithner a exercitat presiune asupra AIG in sensul reducerii celor 9,6 milioane de dolari destinati principalilor 50 de executivi la jumatate. Astfel, executivii vor primi jumatate din suma acum si restul in transe in iulie si septembrie daca inregistreaza progrese in ceea ce priveste planul de redresare a firmei.
Edward Liddy, presedintele firmei, a declarat ca cel mai bine platiti 25 de angajati din cadrul diviziei de produse financiare au cazut de acord ca restul salariului pe 2009 sa fie redus la 1 dolar, de la o medie de peste 270.000 $.
Plata unor sume atat de uriase in cadrul unei companii aflate in centrul colapsului financiar va genera aproape sigur critici dure impotriva eforturilor depuse de guvern in sensul sprijinirii Wall Street-ului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO