Business Internaţional

AIG a facut curatenie in contabilitate si a descoperit profituri fictive de 4 mld. dolari

02.06.2005, 19:34 32

American International Group, gigantul american din industria asigurarilor ale carui practici contabile sunt anchetate de autoritatile de reglementare din SUA, a comunicat mult-asteptatele informatii cu privire la castigurile obtinute. Astfel, grupul si-a redus profitul raportat in ultimii cinci ani cu aproape 4 miliarde de dolari (3,23 mld. euro), relateaza The New York Times.

Grupul i-a desemnat ca principali responsabili cu problemele aparute in contabilitate pe fostul director general Maurice Greenberg si pe fostul director financiar Howard Smith.

In raportul financiar anual, compania si-a redus profitul pentru 2004, cu 12%, sau 1,32 mld. dolari (1,06 mld. euro), pana la 9,73 mld. dolari (7,86 mld. euro) fata de cele 11,1 mld. dolari (8,97 mld. euro) raportate in februarie. AIG si-a majorat provizioanele in 2004 cu 850 mil. dolari (690 mil. euro). In total, AIG si-a diminuat profiturile declarate in patru din ultimii cinci ani, provocand o depreciere a valorii nete a companiei cu 2,26 mld. dolari (1,82 mld. euro) sau 2,7%. Valoarea neta a societatii a fost de 83 mld. dolari (67 mld. euro) la sfarsitul anului 2004.

Martin Sullivan, actualul director general al companiei, a declarat ca nu crede ca vor mai avea loc revizuiri ulterioare ale acestor date financiare. "Calculele noastre sunt bine fundamentate", a afirmat Sullivan. "Franciza globala pe care o detinem este unica. Suntem foarte optimisti in legatura cu viitorul companiei", a adaugat el.

Dupa trei amanari, incheierea raportului anual a reprezentat o incercare dificila pentru AIG. Totusi, compania ramane sub investigatia intensa a autoritatilor americane. Saptamana trecuta Greenberg si Smith au fost chemati in instanta sub acuzatii de manipulare a rapoartelor financiare si de inducere in eroare a organelor de monitorizare si a actionarilor.

Actiunile AIG au pierdut dupa comunicatul companiei, ajungand la o cotatie de 55,55 dolari. Titlurile se tranzactioneaza la o valoare cu 22% mai scazuta fata de cea din 14 februarie, data la care grupul a primit citatii din partea SEC (institutia care supervizeaza piata americana de capital) si a procurorului general al New York-ului, Eliot Spitzer.

Greenberg, care a detinut cea mai importanta functie de conducere pana in luna martie, si-a sustinut nevinovatia intr-un comunicat transmis prin intermediul avocatilor sai.

"Managementul superior al AIG s-a bazat pe expertiza si a avut incredere in profesionalismul contabililor, multi dintre ei si-au pastrat pozitiile in companie, dar si pe discernamantul firmei de consultanta PriceWaterhouseCooper (PwC), care asigura auditul intern la AIG", scrie in comunicat.

Rezultatele companiei, aprobate de PwC, vine dupa un proces indelungat de reevaluare a datelor contabile desfasurat de firma de consultanta impreuna cu firmele de avocatura Simpson, Thacher & Bartlett and Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison.

Purtatorul de cuvant al lui Greenberg a intrebat de ce PwC in luna februarie raporta comisiei de audit ca nu a descoperit nici un fel de lipsuri materiale, iar mai tarziu a venit cu o concluzie complet diferita.

In timp ce cateva probleme contabile au fost catalogate drept erori neintentionate, altele au fost facute in lipsa managerilor, fara cunostinta autoritatilor de supervizare a pietei si a auditorilor de la PwC, au aratat oficialii AIG.

Reprezentantii AIG au declarat ca fostii manageri au "ordonat" personalului sa faca modificari importante in inregistrarile contabile, transferand veniturile si cheltuielile dintr-o perioada in alta, diminuand rezervele si cheltuielile pentru a majora castigurile pe hartie si schimband clasificarea diferitilor indicatori financiari. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO