Business Internaţional

ai mai mult capital strain sta sa intre in Estul Europei

07.07.2000, 00:00 10



Investitiile straine directe in Europa Centrala si de Est vor creste in perioada 2001-2005 cu 50% fata de valoarea din ultimii cinci ani, cel mai mare volum de fonduri continuand sa fie absorbit de economiile Ungariei, Poloniei si Republicii Cehe, potrivit unui studiu al The Economist Intelligence Unit (EIU), preluat de Reuters.

Analistii EIU estimeaza ca zona Balcanilor si tarile din fosta Uniune Sovietica vor atrage in urmatorii cinci ani investitii straine de 178 miliarde de dolari, fata de numai 115,9 miliarde in intervalul 1996-2000, in conditiile in care o parte dintre aceste state au inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

"In ciuda reducerii numarului de oportunitati de afaceri in domeniul privatizarii, este de asteptat ca investitiile de la zero si continuarea proiectelor deja incepute sa atinga un nivel cosiderabil", apreciaza analistii britanici.

Ungaria, Polonia si Republica Ceha vor continua in urmatorii cinci ani sa atraga cel mai mare volum de investitii straine din Europa Centrala si de Est, cu putin sub jumatate din valoarea totala a fondurilor asteptate sa intre in intreaga regiune, se arata in studiul The Economist Intelligence Unit .

"In conditiile in care primele de risc pentru principalele candidate la aderarea la Uniunea Europeana scad pana la nivelul celor percepute Portugaliei in 2004-2005, fluxurile de investitii straine directe ar putea ajunge la 26 miliarde de dolari, respectiv un procent din Produsul Intern Brut cumulat al celor 10 tari care au inceput negocierile pentru intrarea in UE", apreciaza autorii studiului.

Acestia noteaza ca cinci dintre tarile Europei Centrale si de Est - Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovenia si Estonia - se afla intr-o faza avansata a procesului de pregatire pentru intrarea in UE, in timp ce Slovacia, Letonia, Lituania, Romania si Bulgaria de-abia au inceput negocierile de aderare.

Studiul EIU arata ca valoarea investitiilor straine directe atrase de tarile din regiune in perioada 1996-2000 a depasit cu circa zece milioane de dolari previziunile initiale, care oricum erau privite ca optmiste de catre o serie de analisti.

Economiile din Cehia, Estonia, Ungaria si Letonia sunt considerate mai deschise capitalului strain, investitiile straine directe ridicandu-se la circa 4,5% din Produsul Intern Brut intre anii 1994-1999.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO