Business Internaţional

Agravarea crizei datoriilor în zona euro implică riscuri incalculabile pentru băncile germane

Agravarea crizei datoriilor în zona euro implică riscuri incalculabile pentru băncile germane

Autor: Anca Dumitrescu

18.09.2011, 15:27 198

Agravarea crizei datoriilor din zona euro, dincolo de un default (încetare de plăţi) al Greciei, ar implica riscuri incalculabile pentru băncile germane, a avertizat Raimund Roeseler, şef pentru supravegherea sectorului bancar la autoritatea de reglementare financiară, Bafin.

"Un default al guvernului elen nu poate fi considerat un eveniment izolat", a arătat Roeseler într-un interviu pentru Reuters.

Băncile germane sunt mai solide şi mai bine capitalizate decât acum doi ani, dar potenţialul unei reacţii în lanţ în urma default-ului Greciei ar atrage sectorul în teritoriu necunoscut, consideră Roeseler.

"Suntem îngrijoraţi în special în privinţa impactului care nu poate fi calculat cu precizie. Orice cifră ar fi doar o supoziţie", a adăugat el.
Băncile germane au o expunere de sub 10 miliarde de euro la obligaţiunile suverane elene, din care Deutsche Bank 1,2 miliarde euro şi Commerzbank 2,2 miliarde de euro.

Dar un default al Greciei ar putea afecta bănci din alte ţări, care pot trage băncile germane după ele, perspectivă care ţine în alertă autorităţile de la Berlin.

"Urmărim zilnic situaţia lichidităţilor tuturor băncilor importante. Am intensificat supravegherea şi avem dialoguri intense cu băncile despre expuneri şi despre cum privesc situaţia de pe piaţa monetară", a arătat Roeseler.

Analiştii cred că băncile germane sunt mai puţin vulnerabile decât cele din Franţa şi Italia.

"Băncile din Germania se află într-o situaţie confortabilă pentru că nimeni nu are îndoieli legate de ratingul de ţară de nivel maxim, AAA", a explicat oficialul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO