Business Internaţional

Agitatie la bursa poloneza

07.04.2004, 00:00 11



Un numar de 21 de companii poloneze au initiat proceduri pentru vindere a actiunilor pe Bursa de Valori din Varsovia(WSE), incluzand 12 companii care intentioneaza sa lanseze o oferta publica initiala, au declarat oficiali ai autoritatii de reglemetare a pietelor de capital (KPWiG).



Noua din cele 12 companii care vor lansa o oferta publica initiala sunt deja listate la bursa. Doua dintre ele, PZU, cea mai mare companie de asigurari din Polonia, si WSiP, o editura de carti scolare, sunt detinute de stat.



Bursa poloneza a initiat de curand o serie de tratative de cooperare cu alte institutii asemanatoare din Europa, in particular cu London Stock Echange, in speranta de a-si alinia produsele si serviciile la standardele europene. Tot in acest sens au fost demarate o serie de discutii de privatizare a bursei. "Urmatorul pas in reprezinta alegerea unei companii de consultanta," a declarat Piotr Shelia, vicepresedintele WSE, referindu-se la procesul de privatizare al intitutiei. In afara de bursa londoneza, oficialii polonezi vor purta discutii si cu Euronext si Deutsche Bourse.



Inainte de initierea negocierilor, conducerea WSE trebuie sa obtina aprobarea Ministerului Trezoreriei, care pana in prezent s-a aratat reticent la aceasta idee. La inceputul saptamanii, WSE, in colaborare cu Euronext, au pierdut cursa pentru achizitionare unui pachet de 54 % din bursa lituaniana in fata concurentei scandinave OMHEX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO