Business Internaţional

Agenţiile de rating pun tunurile pe Italia: "Noi măsuri de austeritate ar trebui impuse, dacă avansul economic va dezamăgi"

Agenţiile de rating pun tunurile pe Italia: "Noi măsuri de austeritate ar trebui impuse, dacă avansul economic va dezamăgi"

Autor: Anca Dumitrescu

27.07.2011, 16:23 758

Italia ar putea avea nevoie de noi măsuri de austeritate pentruechilibrarea bugetului, pe lângă programul aprobat recent, dacăcreşterea economică va dezamăgi, a declarat David Riley, analist laFitch Ratings, transmite Reuters.

Autorităţile italiene au aprobat un program de măsuri deausteritate în valoare de circa 48 de miliarde de euro, pentru aechilibra bugetul până în 2014.


Guvernul anticipează că economia va avansa cu 1,1% în acest an,urmând ca ritmul să se accelereze la 1,6% în 2014.


"Dacă ritmul de dezvoltare prognozat nu se va concretiza, guvernulva avea nevoie probabil să ia în considerare noi măsuri privindimpozitele şi cheltuielile, pentru a echilibra bugetul până în2014", a declarat Riley publicaţiei Corriere della Sera.


Italia dispune de ratingul "AA-" din partea Fitch care, spredeosebire de Standard&Poor's şi Moody's, nu a înrăutăţitperspectiva calificativului în timpul crizei datoriilor din zonaeuro.


Banca Italiei a estimat în această lună că PIB-ul va avansa cu 1,1%în acest an, sub ritmul de 1,3% prognozat de guvern.


Adoptarea unor noi măsuri de austeritate "nu face parte dinscenariul nostru de bază, dar totul depinde de economie. Guvernulse aşteaptă la o redresare economică clară, care trebuie însă să seconcretizeze", a spus Riley.


Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat pe de altăparte publicaţiei La Stampa că Italia şi Spania "dispun de toateinstrumentele necesare" pentru a evita să fie atrase în crizadatoriilor suverane din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO