Business Internaţional

Agenţiile de rating ar putea fi obligate să publice analiza făcută la retrogradarea unui stat din UE

Agenţiile de rating ar putea fi obligate să publice analiza făcută la retrogradarea unui stat din UE

Autor: Anca Dumitrescu

11.07.2011, 19:37 269

Agenţiile de rating ar putea fiobligate să dezvăluie analizele interne care stau la bazaretrogradării unui stat din Uniunea Europeană, a declarat lunicomisarul pentru Piaţa Internă, Michel Barnier, transmiteBloomberg.

Statele ar putea obţine dreptul dea verifica datele folosite de agenţiile de evaluare financiară,înainte de revizuirea în scădere a ratingurilor suverane, a arătatBarnier.

Măsurile ar putea fi incluseîntr-o lege menită să reglementeze activitatea acestoragenţii.

Agenţiile de rating "ocupă un rolmult prea important în Europa. Analizăm obligativitatea publicăriianalizei care conduce la modificarea unui rating şi obligativitateaefectuării în mod regulat a unei analize complete", a spusBarnier.

Moody's a retrogradat săptămânatrecută ratingul Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2". încategoria nerecomandată pentru investiţii.

Măsura a provocat critici dinpartea liderilor UE la adresa agenţiilor de rating, care aramplifica, în opinia lor, criza datoriilor suverane.

Preşedintele Comisiei Europene,Jose Barroso, a declarat că regretă profund momentul şi amploarearetrogradării ratingului Portugaliei şi a declarat că în acest anvor fi redactate propuneri pentru îmbunătăţirea reglementăriloreuropene referitoare la agenţiile de evaluarefinanciară.

Purtătorii de cuvânt al Moody's şiFitch Rating nu au fost disponibili pentru comentarii, iar unreprezentant al Standard&Poor's a refuzat săcomenteze.

Propunerile ar putea includeposibilitatea ca investitorii să dea în judecată agenţiile derating, dacă au loc încălcări ale legii.

Barnier a mai spus că pe piaţaagenţiilor de rating "este esenţială creşterea concurenţei şi adiversităţii", o idee interesantă fiind crearea unei reţele deagenţii de dimensiuni mici şi medii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO