Business Internaţional

Agenţia americană de rating S&P avertizează că lipsa unui acord de Brexit va duce la recesiune în Marea Britanie

Agenţia americană de rating S&P avertizează că lipsa...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.11.2018, 00:00 120

Agenţia de rating S & P din SUA a avertizat că şansele ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără un acord cu blocul comunitar au crescut, iar un astfel de deznodământ va provoca o lungă recesiune în Regat, scrie Financial Times.

Agenţia a avertizat, de asemenea, că Brexitul fără acord şi recesiunea o vor forţa să taie ratingul ţării.

Însă scenariul de bază este că Marea Britanie şi UE vor ajunge la un pact în care perioada de tranziţie va dura până în 2020, urmată de un acord de liber schimb.

Cu toate acestea, riscul ca Marea Britanie să iasă din bloc fără o înţelegere „a crescut suficient pentru a deveni un element de rating relevant“, se arată în comunicatul S&P.

„Aceasta reflectă incapacitatea de până acum a Marii Britanii şi a UE de a ajunge la un acord cu privire la chestiunea frontierelor cu Irlanda de Nord, componenta critică esenţială a tratatului de retragere propus“.

Un Brexit fără acord ar declanşa o „recesiune moderată de patru până la cinci trimestre“, a avertizat S & P.

Compania prognozează că economia s-ar contracta cu 1,2% în 2019 şi 1,5% în 2020 în acest caz.

„După aceasta, economia va reveni la creştere, deşi ritmul de creştere va fi moderat. Până în 2021, producţia economică ar fi cu 5,5% mai mică decât ceea ce s-ar fi obţinut într-un scenariu cu o ieşire ordonată şi o perioadă de tranziţie pentru Marea Britanie“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO