Business Internaţional

Afacerile riscante ale presedintelui BCE

23.06.2008, 19:11 11

Intr-un efort de a mentine stabilitatea preturilor, presedintele BCE a atras atentia asupra pericolelor unei cresteri a dobanzii de referinta, care ar lovi puternic multe economii, printre care si pe cea a Italiei, scrie Der Spiegel.
In ciuda corului eurosceptic - minoritatea oamenilor de afaceri si politicienilor care sunt de parere ca moneda unica europeana va da gres din cauza propriilor contradictii interne - Europa a investit prea mult in euro pentru a mai putea da inapoi.
In plus, consecintele renuntarii la moneda unica ar fi extrem de grave. De exemplu, costurile imprumuturilor pentru unele tari ar fi mult mai mari, iar corporatiile ar suferi din aceeasi cauza.
Cu toate acestea, nu se poate spune ca problemele legate de o politica monetara comuna nu au fost depasite. De la infiintarea sa in urma cu 10 ani, Banca Centrala Europeana s-a luptat de multe ori pentru a construi o politica monetara potrivita pentru toate cele 15 state membre, ale caror economii refuza in continuare sa creasca in acelasi ritm.
In urma cu cativa ani, economia Germaniei crestea inegal, cu fluctuatii, in timp ce economia Spaniei crestea echilibrat. Acum, situatia celor doua tari este exact inversa.
Iar presedintele BCE Jean-Claude Trichet se confrunta acum cu o noua problema. La 3,6%, in luna mai, inflatia din zona euro depaseste cu mult limita impusa de banca centrala. Cu toate acestea, o marire a dobanzii de referinta reprezinta un risc pentru tarile ale caror economii sufera deja de pe urma crizei.
"Situatia de fata este evident una foarte periculoasa. Toata lumea isi aminteste de ce s-a intamplat in anii '70, cand s-a ajuns la o spirala salarii-inflatie din cauza cresterii preturilor la petrol", a declarat Stephane Deo, economist specializat pe analiza Europei de la UBS.
Pus in fata criticilor repetate, Trichet a declarat ca banca centrala va risca cresterea economica din unele zone pentru a mentine obiectivul principal, acela al stabilitatii preturilor.
Declaratiile sale facute in cadrul unei conferinte la Frankfurt au indicat ca banca ar putea majora rata dobanzii de referinta de la 4% la 4,25% in luna iulie.
Unii economisti se asteapta deja la alte doua astfel de majorari in urmatoarele luni deoarece Banca Centrala incearca de mai mult timp sa stopeze raspandirea resemnarii in fata inflatiei, in mediul de afaceri european si in cadrul sindicatelor muncitoresti.
"Cred ca aceasta miscare reprezinta o modificare semnificativa a abordarii bancii centrale. Incetinirea cresterii economice a incetat sa mai fie principala problema, iar asteptarile cu privire la inflatie sunt acum cele mai importante", a declarat Jacques Cailloux, economistul-sef pe Europa de la Royal Bank of Scotland.
Foarte putini economisti sunt de parere ca euro va ceda in fata presiunilor. Cu toate acestea, situatia actuala, care coincide cu aniversarea a 10 ani de la inaugurarea Bancii Centrale Europene, este fara indoiala cel mai greu test la care a fost supusa institutia pana acum.
"Este unul dintre cele mai dificile momente pentru Europa si economiile europene. Este vorba de o multitudine de factori care se intrepatrund", a declarat Claudia Broyer, economist la Allianz Dresdner Economic Research din Frankfurt.
Criza prin care trece moneda unica europeana va avea si alte consecinte grave. Guvernele Spaniei, Italiei si ale altor cateva tari vor fi nevoite sa plateasca dobanzi mai mari la emiterea de obligatiuni. "Estimam deja prime de risc mult mai mari pentru unele dintre obligatiunile suverane", a declarat Meyrick Chapman, strateg la UBS.
In plus, membrii UE din estul Europei ar putea intampina dificultati in indeplinirea criteriilor de stabilitate pentru adoptarea monedei unice, iar alte state ar putea decide sa nu mai adopte euro, acum ca au fost martori la dezavantajele acestui statut.
Slovenia, care a adoptat moneda europeana anul trecut, a avut parte de o crestere rapida a inflatiei cauzata in mare parte de mentinerea artificiala a preturilor la valori scazute pentru a indeplini criteriile de adoptare.
Economistii de la Erste Bank, care analizeaza regiunea indeaproape, nu se asteapta ca Cehia, Ungaria sau alte tari asemanatoare sa isi permita adoptarea euro mai devreme de urmatorul deceniu, desi Slovacia este inscrisa pentru anul viitor.
Intarzierea expansiunii zonei euro ar putea in schimb sa aiba efecte negative asupra economiilor din vestul Europei, in special pentru Austria, care are legaturi economice stranse cu tarile din Est.
Cu toate acestea, desi expansiunea zonei euro ar putea incetini, ea va continua cu siguranta. Fie ca sunt de acord sau nu, majoritatea tarilor europene sunt legate intre ele.
"Pentru tarile mici ca Republica Ceha sau statele baltice este foarte dificil sa mentina o politica monetara independenta", a declarat Juraj Kotian, director adjunct al departamentului de cercetare macroeconomica pentru Europa Centrala si de Est. "Ele trebuie sa urmeze ciclurile zonei euro."
In ciuda tuturor problemelor legate de moneda unica, aceasta ofera si o serie de avantaje incontestabile. Moneda unica elimina riscurile schimbului valutar in interiorul zonei si reduce costurile tranzactiilor dintre tarile membre, ceea ce este un aspect important, mai ales pentru o regiune unde tarile depind in mare parte de comertul extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO