Business Internaţional

Afaceri murdare la banca centrala americana

26.06.2009, 00:00 21

Banca centrala americana (Fed) a incercat sa ascunda presiunile pe care le-a facut pentru ca tranzactia prin care Bank of America a achizitionat banca de investitii Merrill Lynch sa fie incheiata, in conditiile in care situatia financiara a acesteia din urma se deteriora rapid, a declarat Darrell Issa din cadrul House Oversight and Government Reform Committee.

Fed a ascuns in mod deliberat fata de alte agentii federale de reglementare detalii relevante legate de fuziune, a declarat Issa. Seful Fed, Ben Bernanke, a negat in trecut exercitarea oricaror presiuni asupra Bank of America, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Democratul care conduce comitetul, Edolpus Towns, l-a chemat pe Bernanke sa depuna marturie in acest caz. Fostul secretar al Trezoreriei americane, Henry Paulson, a fost de asemenea chemat sa depuna marturie in fata Congresului luna viitoare cu privire la tranzactia Bank of America-Merrill Lynch.
Dupa ce au salvat Bank of America in luna ianuarie acordandu-i 20 mld. dolari, autoritatile americane si-au intarit controlul asupra acesteia printr-un acord secret care a contribuit la schimbarile permanente de directori si executivi, spun surse familiare cu situatia.
Cel putin unele din ratingurile bancii au fost reduse de autoritati la inceputul anului, semn al profundei nemultumiri a acestora cu privire la administrarea riscului, conducere si pierderi. Aceste actiuni nu au fost facute publice de guvern sau Bank of America, in linie cu o politica de confidentialitate care acorda bancilor timp sa-si rezolve problemele in afara atentiei publice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO