Business Internaţional

Afacerea Ghosn. Şeful Nissan rupe tăcerea

Afacerea Ghosn. Şeful Nissan rupe tăcerea

Autor: Catalina Apostoiu

16.01.2019, 00:04 1033

Într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului francez Les Echos, Hiroto Saikawa se declară „şocat“ de dezvăluirile din cadrul anchetei. Directorul general al Nissan respinge orice teorie privind existenţa unui complot. În opinia sa, alianţa cu Renault este crucială.

„Sunt foarte recunoscător pentru munca depusă de Carlos Ghosn timp de 20 de ani în cadrul Nissan şi cred că puţini oameni din lume ar fi fost capabili să realizeze ceea ce a realizat el. Însă ceea ce am descoperit este grav şi contrar eticii“, a declarat şeful Nissan pentru Les Echos.

Cu privire la existenţa unui complot împotriva fostului preşedinte al alianţei, Saikawa spune că teoria este una absurdă. „Priviţi faptele. Sunt grave. Eu am fost primul şocat de ceee a dezvăluit ancheta.“

Întrebat cum de n-a existat o alertă privitoare la nereguli mai devreme, Saikawa arată că Ghosn se bucura de un mare respect şi credit în cadrul grupului. „Sigur este că trebuie să întărim guvernanţa Nissan“, a adăugat şeful Nissan.

Acesta a arătat că tot ce-şi doreşte este ca managerii Renault să aibă acces la dosarul complet, dând asigurări că aceştia vor ajunge la aceleaşi concluzii ca şi Nissan.

Saikawa mărturiseşte în cadrul interviului că alianţa cu Renault nu este importantă, ci „crucială“.

„Mă număr printre cei care au lucrat la conceperea alianţei. Am crescut cu aceasta şi astăzi sunt convins că aceasta reprezintă un avantaj competitiv cheie pentru întreprinderile noastre.“

Şeful Nissan dă asigurări că alianţa va continua, însă cu privire la structura acţionariatului, acesta spune că acest subiect trebuie discutat în calm, „nu a venit încă momentul“.

Întrebat dacă într-o bună zi nu va fi necesară o fuziune, Saikawa affirmă că alianţa în forma actuală funcţionează perfect. „Ceea ce contează în primul rând este legătura operaţională zilnică dintre echipe. Preocuparea noastră este de a întări permanent alianţa. Este o structură originală şi complexă pe care am învăţat s-o facem să funcţioneze. Am putea-o extinde la un al patrulea partener după Mitsubishi“.

În ceea ce priveşte prezenţa statului francez în acţionariatul Renault, şeful Nissan spune că nu este nicio problemă şi că deciziile nu sunt influenţate nicicum politic.

Ca priorităţi, Nissan îşi propune mai întâi de toate, recâştigarea încrederii în guvernanţa companiei. „Trebuie să facem progrese pentru a ne asigura că nu vom repeta greşelile din trecut“. A doua prioritate este de ordin comercial. „Trebuie să ne amplificăm relansarea din Statele Unite“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO