Business Internaţional

O afacere controversată: Gigantul franco-elveţian Lafarge-Holcim, numărul 1 pe piaţa din România, este pregătit să construiască zidul lui Donald Trump împotriva Mexicanilor. Fostul vice-premier al României, Costin Borc a lucrat mai bine de zece ani pentru francezi

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2017, 20:24 930

Simple afaceri: după stabilirea unor relaţii strânse cu ISIS, gigantul franco-elveţian este pregătit să construiască un zid de-a lungul graniţei americano-mexicane, scrie neweurope.eu.

Compania este aspru criticată după ce a încheiat un acord săptămâna trecută de furnizare de ma­teriale de construcţii pentru „Marele Zid“ pe care preşedintele american Donald Trump vrea să-l construiască la graniţa cu Mexic.

Compania speră să profite de pe urma investiţiilor masive pe care Trump intenţionează să le aloce pentru infrastructură, transformând piaţa americană în cea mai mare piaţă a sa în anii următori, potrivit presei americane.

Guvernul francez a îndemnat compania franco-elveţiană să-şi rea­nalizeze rolul pe care-l va juca în construcţia zidului. Vorbind pentru Info Radio, ministrul francez al afacerilor externe Jean-Marc Ayrault a îndemnat producătorul de ciment să-şi reanalizeze responsabilităţile sociale. Anterior, CEO-ul LafargeHolcim Eric Olson declara pentru AFP că grupul chiar îşi analizează din punct de vedere politic proiectele în care este implicat.

Aceasta nu este prima controversă în care este implicată Lafarge. Compania este acuzată de stabilirea unor relaţii cu Statul Islamic în Siria.

Cotidianul francez Le Monde a fost primul care a scris despre aceste legături, în iunie 2016. Se pare că Lafarge şi-a putut păstra fabrica Jalabiya din nordul Siriei încheind un acord nu foarte transparent cu grupul terorist.

De atunci, Lafarge a recunoscut că fabrica sa din Jalabiya a încheiat probabil un acord cu teroriştii din Siria, însă neagă în continuare faptul că ar fi responsabilă pentru acest acord.

Costin Borc (foto stânga), vicepremier în guvernul Cioloş, a lucrat mai bine de zece ani pentru grupul francez Lafarge. După preluarea Lafarge de către elveţienii de la Holcim, în România francezii au fost nevoiţi să vână o parte din fabrici către grupul irlandez CRH.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO