Business Internaţional

Adrian Ţuţuianu: Bugetul SRI pe 2017, redus cu 10%; am convenit că acoperă minimul necesar

Adrian Ţuţuianu: Bugetul SRI pe 2017, redus cu 10%; am...

Autor: Liviu Dadacus

25.01.2017, 20:50 386

''Eu cred că un buget trebuie să răspundă la două cerinţe: pe de o parte să asigure resursele necesare pentru funcţionarea instituţiei. În al doilea rând, un buget trebuie să ţină cont şi de resursele pe care le are la un moment dat o ţară, pentru că, sigur, nevoile, sunt multe. Cifra pe care o avem azi, comunicată de ministerul de Finanţe, a fost revizuită zilele acestea, bugetul SRI va fi undeva cu 9,4% - 10% mai mic decât bugetul în execuţie al anului precedent'', a spus Ţuţuianu.

El a precizat că, deşi solicitările SRI au fost mai mari, fiind solicitate fonduri pentru activităţi operative, pensii şi salarii, s-a convenit că acest buget acoperă minimul necesar de funcţionare.

La rândul său, directorul SRI, Eduard Helllvig, a precizat că a explicat comisiei modul de fundamentare a bugetului solicitat de Serviciu.

''Ştiu, sunt conştient că există în dezbaterea publică o percepţie cu privire la bugetul SRI. Sunt, la fel ca şi dumneavoastră, atent la orice lucru cu privire la ceea ce înseamnă banul public. Am pus accent pe următoarele coordonate: amplificarea ameninţărilor ce ţin de terorism, contraspionaj, crimă organizată şi agresiuni cibernetice. Toate aceste lucruri au generat o solicitare sau, mai exact, o suprasolicitare a Serviciului, cu impact direct asupra bugetului instituţiei'', a subliniat directorul SRI.

Potrivit acestuia, calitatea de membru NATO din care facem parte ne obligă să participăm la asigurarea securităţii colective şi consumă o sumă semnificativă a bugetului SRI.

''SRI, împreună cu celelalte instituţii de intelligence din România – SIE şi Direcţia de Informaţii Militare – este al doilea contributor pe segmentul de analiză la NATO, după Statele Unite. Este un efort pe care-l facem zi de zi, astfel încât decidenţii NATO să ia deciziile în cunoştinţă de cauză şi în cunoştinţă de interesele strategice ale statului român'', a adăugat Hellvig.

El a spus că o mare parte din bugetul SRI merge la pensii şi salarii.

''Trebuie să vă spun: ca să suplinim ce fac alte servicii cu tehnologie avansată şi extrem de costisitoare, SRI o face cu angajaţi. asta presupune costuri şi asta, din păcate pentru securitatea naţională, presupune un efort bugetar adecvat'', a menţionat Hellvig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO