Business Internaţional

Administraţia Trump vizează forajele de petrol şi gaze în largul apelor SUA

Administraţia Trump vizează forajele de petrol şi gaze...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

05.01.2018, 12:13 145

Administraţia Donald Trump a propus, joi, deschiderea tuturor forajelor de petrol şi gaze în largul apelor Statelor Unite, o iniţiativă care urmăreşte creşterea producţiei interne de energie şi care a declanşat proteste din partea ecologiştilor, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Secretarul de stat Ryan Zinke a declarat că proiectul naţional de extindere a extracţiilor de petrol şi gaze naturale, pentru perioada 2019-2024, ar face disponibile peste 90% dintre resursele existente pe platoul continental, un record naţional.

"Vrem să creştem industria de energie dincolo de ţărmurile naţiunii noastre, în loc să o predăm în mod treptat ţărilor străine", a spus Zinke.

Eforturile de a exploata suprafeţe din oceanele Atlantic, Arctic şi Pacific vin la opt ani după explozia platformei petroliere Deepwater Horizon şi ulterioara deversare de petrol în Golful Mexicului, considerată drept cel mai grav dezastru ecologic provocat de om din istorie. Dezastrul a provocat daune de miliarde de dolari, iar fostul preşedinte Barack Obama a sporit reglementarea industriei.

Parlamentari din ambele partide americane, organizaţii de protecţie a mediului, guvernatori şi lideri locali de afaceri se opun extinderii platformelor de foraj în largul apelor, invocând riscuri de mediu şi ameninţări pentru turism.

"Am cerut deja să mă întâlnesc în cel mai scurt timp cu secretarul Zinke pentru a discuta despre îngrijorările pe care le am cu privire la acest plan şi despre necesitatea crucială de a scoate din calcul Florida", a spus guvernatorul statului Florida, republicanul Rick Scott.

ONG-urile pentru mediu au descris planul ca fiind periculos. "Trump încearcă să transforme oceanele noastre în câmpuri petroliere. Planul său nepăsător ar expune fauna sălbatică şi comunităţile aflate pe coastă la scurgeri de petrol devastatoare", a declarat Kristen Monsell, director în cadrul Centrului pentru Diversitate Biologică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO