Business Internaţional

Adidas, adusa in tribunal de Nike

20.02.2006, 21:20 31

Liderul pietei mondiale de incaltaminte sportiva, compania americana Nike, a intentat, de curand, un proces rivalilor germani de la Adidas, privind folosirea de catre cei din urma in propriile produse sportive a sistemului de perne de aer SHOX, patentat deja de americani, relateaza BBC.

Actiunea a fost inaintata in justitie de catre Nike la judecatoria din Lufkin, Texas. Alegerea a fost explicata de oficiali prin experienta deosebita pe care aceasta curte de justitie o are in cazurile privind proprietatea intelectuala. Printre cererile emise de numarul unu mondial in domeniul echipamentelor sportive se afla plata unor despagubiri materiale pentru folosirea ilegala a tehnologiei proprii de catre concurenta precum si acoperirea costurilor juridice si incetarea folosirii sistemului SHOX in productia altor companii.

"Este frustrant si neavenit sa vezi cum unele companii imprumuta sau remodeleaza astfel de tehnologii pentru a le declara ca ale lor, fara a face investitii similare ca in cazul originalului", a declarat Eric Sprunk, vicepresedintele Nike. Conform oficialilor companiei americane, tehnologia SHOX este protejata prin 19 patente individuale, care cuprind intreaga caseta tehnica de design a sistemului de perne de aer. Printre produsele acuzate ca ar folosi SHOX se afla chiar ultimul model de bascheti produs de Adidas, model ce poarta semnatura starului baschetbalistic Kevin Garnett.

SHOX a fost introdus ca element de productie in 2000, inlocuind renumitul sistem Nike Air, cu care americanii au debutat pe piata in 1979.

Oficialii Adidas nu au dorit sa comenteze in nici un fel procesul intentat de Nike, precizand doar ca detaliile de ordin juridic vor fi studiate cu atentie de juristii companiei.

Germanii au incheiat de curand preluarea locului doi de pe piata americana, Reebok, investitia ridicandu-se la aproximativ 3,2 miliarde de euro. In urma acestei achizitii Adidas detine 28% din piata mondiala de incaltaminte sportiva, la doar trei procente in urma celor de la Nike.

In cadrul intalnirii anuale a producatorilor de incaltaminte sportiva din Las Vegas de saptamana trecuta, Nike a anuntat chemarea in justitie a altor doi producatori suspectati de folosirea sistemului SHOX, Air Max Import and Export si Romeo and Juliette.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO