Business Internaţional

Adevărul iese la iveală şi îl loveşte din plin pe Trump: Paul Manafort, fostul director de campanie al preşedintelui, găsit vinovat că a minţit anchetatorii

Adevărul iese la iveală şi îl loveşte din plin pe...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

14.02.2019, 06:04 79

O judecătoare americană a hotărât că Paul Manafort, fostul director al echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump, a minţit în mod intenţionat anchetatorii care se ocupă de cazul ingerinţelor electorale ruse şi contactele echipei de campanie a lui Trump cu Rusia.

Judecătoarea Amy Berman Jackson a afirmat că există suficiente dovezi care să arate că Manafort a încălcat termenii înţelegerii lui cu procurorii, minţind deliberat în legătură cu câteva chestiuni, în special în privinţa interacţiunilor cu Konstantin Kilimnik, despre care se crede că are legături cu serviciile secrete ruse, informează agenţia The Associated Press.

Judecătoarea a respins argumentul avocatului lui Manafort potrivit căruia clientul său nu ar fi înşelat în mod intenţionat anchetatorii, ci doar a uitat unele detalii.

Procurorii l-au acuzat pe Manafort că a minţit în legătură cu mai multe discuţii pe care cei doi le-au avut despre un posibil plan de pace care să pună capăt conflictului între Rusia şi Ucraina.

Întâlnirea a avut loc în timp ce Manafort încă deţinea un rol important în cadrul echipei de campanie a lui Trump.

Anchetatorii sunt, de asemenea, interesaţi şi de alte întâlniri între Kilimnik şi Manafort, inclusiv atunci când Kilimnik a călătorit la Washington pentru a asista la ceremonia de învestire a preşedintelui Trump, în ianuarie 2017.

Kilimnik, care locuieşte în Rusia, a fost acuzat, alături de Manafort, de conspiraţia şi obstrucţionarea justiţiei.

Manafort urmează să-şi primească sentinţa pe 13 martie. El ar putea fi condamnat la până cinci ani de închisoare în legătură cu acuzaţiile privind activităţile lui de lobby politic desfăşurate în Ucraina.

Separat, ar putea primi până la zece ani de închisoare după ce anul trecut a fost găsit vinovat de spălare de bani şi fraude bancare.

Paul Manafort, în vârstă de 69 de ani, s-a alăturat echipei de campanie a lui Donald Trump în martie 2016 şi a fost directorul acesteia în intervalul iunie-august 2016.

Înainte de asta, Manafort a activat în cadrul unei firme internaţionale care a desfăşurat activităţi de lobby în Ucraina, în baza unui contract cu formaţiunea prorusă Partidul Regiunilor din Ucraina.

Preşedintele Donald Trump s-a distanţat de fostul membru al campaniei sale electorale, explicând că faptele care îi sunt reproşate lui Manafort au avut loc cu mulţi ani înainte de alegeri.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO