Business Internaţional

Adevaratul Yoda al lumii a încetat din viaţă: Andrew Marshall, cel mai longeviv strateg militar al Pentagonului, a murit pe 26 martie, la 97 de ani

Adevaratul Yoda al lumii a încetat din viaţă: Andrew...

Autor: Mircea Nica

21.04.2019, 16:23 1393

Andrew Marshall, cel mai longeviv strateg militar al Pentagonului, a murit pe 26 martie, la 97 de ani. Pentru mai mult de patru decenii, Andrew Marshall a stat în spatele uşilor încuiate, în cea mai securizată parte a Pentagonului, la un birou împânzit de hârtii şi cărţi pe fiecare ramură a cunoaşterii, conform The Economist.

Din 1973 a condus Biroul de Evaluare Netă (ONA), iar misiunea lui era să compare capacităţile militare dintre Statelor Unite ale Amercii şi inamicii săi, antrenamentele trupelor, eficienţa, cheltuielile, implementarea, planurile, deciziile, promptitudinea şi orice alt punct de variaţie. Astfel, aceste evaluări care erau clasificate la nivel înalt, elaborate la o rată de şase decenii, a dat Americii detaliile de care a avea nevoie despre adeversari.

ONA  a fost creată şi condusă, originar la solicitarea lui Henry Kissinger, nu a fost un loc prin care se rezolvau problemele pe timp de criză, ci era bazată pe o viziune lungă.

Una din strategiile lui Andrew Marshall a implicat cunoştinţe pe care le învăţase la RAND în mijlocul anilor 1960 şi pe care le-a aplicat Uniunii Sovietice. Astfel, s-a născut programul B2 Stealth bomber care a forţat URSS să îşi modernizeze defensiva aeriană pentru această nouă ameninţare. Programul nu a fost niciodată implementat pentru că a fost nevoie doar de discuţii privind acest proiect pentru ca Uniunea Sovietică să demareze o amplă investiţie pentru protejarea sa, iar iniţiativa apărării strategice a lui Ronald Reagan, numită „Star Wars”, a contribuit maximizarea investiţiei sovietice pentru scutul anti-rachetă.

Începând din anul 1949 Andrew Marshall a luat în considerare ameninţarea nucleară. Acea cursă a înarmărilor nu avea la bază arme, ci psihologia. Pentagonul nu a apreciat abordarea lui, dar strategul stătea multe ore în fiecare zi citind antropologie, economie, studii comportamentale şi cărţi de război, inspirând acelaşi lucru şi în recruţii săi.

În timp ce fixaţia Pentagonului devenise prea concentrată de la o criză la alta, mintea lui Andrew Marshall era setată pe vizunea pe termen lung şi luase în vizor, în mijlocul anilor 1990, urmatoarea rivală, China.

Prin numeroasele sale angajări şi granturi generoase pentru Pentagon, estimate la peste 400 de milioane de dolari în decurs de patru decenii, Andrew Marshall a pregătit experţi şi strategi în Washington şi în afara ei. Un veteran al biroului, generalul Forţelor Aeriene, Paul Selva, este acum vicepreşedintele şefilor de stat, iar Robert O. Work, a fost secretarul adjunct al apărării din 2014 până în 2017. Lumea ameninţărilor strategice a reprezentat pentru Andrew Marshall o bază tactila şi fizică, o chestiune de geografie şi ciocnirea a forţelor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO