Business Internaţional

Adancirea recesiunii pune presiune asupra bugetelor tarilor est-europene

13.08.2009, 17:26 21

Recesiunile din Cehia, Ungaria, Slovacia si Romania s-au adancit in trimestrul doi, punand presiune asupra rezervelor guvernamentale, in conditiile in care aceste tari depun eforturi pentru a-si mentine deficitele sub control, indica o serie de studii realizate de economisti, citate de Bloomberg.

PIB-ul Ungariei a inregistrat o scadere anuala de 7,6% trimestrul trecut, PIB-ul Romaniei s-a contractat cu 8,8%, in timp ce economia slovaca a scazut cu 5,3%. Toate aceste cifre indica un declin mai profund decat in primul trimestru.

Pe fondul recesiunii, guvernele acestor tari depun eforturi pentru a se incadra in limitele reglementarilor UE privitoare la buget. Slovacia, singura tara membra a zonei euro din randul celor patru, a primit deja din partea Comisiei Europene o avertizare privitoare la depasirea limitei de 3% legata de deficitul bugetar.

"Presiunea asupra bugetelor se va intensifica anul viitor, cand rata somajului ar putea atinge un varf", a declarat Juraj Kotian, economist in cadrul Erste Group Bank din Viena.

Desi declinul productiei din toate cele trei state est-europene s-a atenuat in ultimele luni, cresterea ratei somajului si incetinirea cresterii salariilor au generat o scadere mai pronuntata a economiilor acestora in cel de-al doilea trimestru comparativ cu primul trimestru, indica studiile citate.

Eforturile guvernelor de a mentine bugetele sub control vor sta in calea unei redresari anul viitor, conform economistilor.

Deficitul bugetar pe 2009 al Slovaciei va depasi de aproape trei ori tinta initiala a guvernului de 2,1% din PIB. In Cehia, deficitul bugetar a atins 76,2 miliarde de coroane cehe (2,95 miliarde de euro) in primele sapte luni, dublul tintei pe intregul an.

Reducerea cheltuielilor consumatorilor au adancit recesiunea din Cehia si Slovacia de la 3,4% si respectiv 5,6% pe primul trimestru.

Rata somajului a atins un maxim de peste trei ani in ambele tari, in conditiile in care companiile si-au redus locurile de munca pentru a se ajusta la conditiile de piata.

"Va mai trece ceva timp pana ce economia slovaca va reveni la nivelul de dinaintea crizei, cand inregistra unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din blocul UE", spune Jan Toth, economist in cadrul UniCredit Bank.

Totusi, eforturile acestor tari ar putea da roade pe termen lung si incuraja investitorii internationali sa-si plaseze fondurile in active din Europa emergenta. In plus, tarile ar putea iesi mai puternice din criza, spun economistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO