Business Internaţional

Acuzat de propriii cetăţeni de trădare, guvernul irlandez acceptă un ajutor de 90 mld. euro, dar trebuie să „predea“ băncile

Acuzat de propriii cetăţeni de trădare, guvernul irlandez acceptă un ajutor de 90 mld. euro, dar trebuie să „predea“ băncile

Autor: Gabriel Razi

22.11.2010, 23:05 43

Executivul de la Dublin a re­cunoscut că nu poate rezolva singurproblema sectorului bancar şi a cerut ajutor Uniunii Europene şiFMI, care pun la cale un ajutor extern de cel puţin 90 de miliardede euro, scrie presa străină.

În schimbul banilor, guvernul de la Dublin va fi nevoit săsuporte anumite costuri, printre care un val de măsuri nepopulare,alături de restructurarea radicală a sectorului bancarsupradimensionat. Băncile irlandeze au active totale de patru orimai mari decât economia ţării. "Băncile sunt o problemă mult preamare pentru această ţară. Guvernul trebuie să se asigure căsectorul bancar nu va intra în colaps", a motivat ministrul definanţe Brian Lenihan nevoia acesării unui împrumut de asemeneadimensiuni în faţa populaţiei dezamăgite.

Ministrul a precizat că banii de la UE şi FMI vor intra într-unfond de siguranţă şi că băncile, care au primit ajutoare de stat învaloare de câteva zeci de miliarde de euro în ultimii doi ani, vorreveni pe linia de plutire după aplicarea unei serii de reformestructurale asupra sectorului.

"Nu putem avea un sistem bancar care este dependent întotalitate de susţinere de la Banca Centrală Europeană, esteesenţial să declanşăm o reformă profundă", a adăugat Lenihan.

Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro s-au temut căaceastă criză ar putea scăpa de sub control după ce Allied IrishBank, a doua cea mai mare bancă irlandeză, a anunţat că populaţiaşi-a retras în număr mare banii.

Banca a pierdut depozite în valoare de 12 miliarde de euro dinluna iunie până în prezent, iar dependenţa ei faţă de BancaCentrală Europeană a crescut de la 10 mld. euro până la 27 mld.euro.

Nevoite să renunţe la activele dinstrăinătate

Ministrul de finanţe irlandez precizează că băncile vor finevoite să îşi limiteze opera­ţiunile, iar primul pas va fi sărenunţe la cea mai mare parte a activelor din străinătate. Se parecă acest anunţ va atrage atenţia investitorilor interesaţi săprofite de situaţia dificilă a băncilor irlandeze pentru a cumpăraaceste active cu un discount semnificativ.

Analiştii consideră că băncile irlandeze vor avea nevoie de oinjecţie de 70 mld. euro pentru a recăpata încrederea pieţelorinternaţionale, fapt ce va permite Irlandei să revină pe piaţaobligaţiunilor.

Până acum nu a fost făcut niciun anunţ oficial referitor ladimensiunea pachetului de ajutor de la Fondul MonetarInternaţional, însă Dublinul susţine că va fi vorba despre o sumămai mică decât împrumutul luat de Grecia în această vară. Cea maivehiculată sumă este de 90 de miliarde de euro.

Irlanda va beneficia de ajutor financiar şi din partea MariiBritanii, alături de fondurile primite de la FMI şi de la UniuneaEuropeană.

Cu toate că britanicii vor susţine Irlanda şi prin mecanismeleFMI şi Uniunea Europenă, guvernul de la Londra intenţionează sălanseze un pachet bilateral de asistenţă în valoare de 7 miliardede lire sterline, de teama unui efect de contagiune asociat uneiexpuneri foarte mari a băncilor britanice faţă de activeleirlandeze.

Cu toate că Germania va suporta o mare parte a împrumutului,aceasta nu a reuşit să impună autorităţilor de la Dublin majorareaimpozitului pe profit de 12,5%, politică care a atras în ultimiiani o serie de multinaţionale importante pe tărâm irlandez, îndauna ce­lorlalte mari economii europene.

Irlandezii: Trădare şi umilinţă

Executivul lui Brian Cowen este într-o poziţie ingrată după ceopinia publică a înfierat deciziile politicienilor, spunând că esteo mare ruşine pentru Irlanda să ceară ajutor de la FMI. Opiniapublică consideră că va fi foarte greu pentru coaliţia condusă departidul Fianna Fail să îşi ducă mandatul la final, zvonurile că arputea avea loc alegeri anticipate circulând tot mai frecvent înDublin.

"După două săptămâni de minciuni flagrante, guvernul va cerşi laBruxelles, după ce a provocat falimentul statului prin politicilelui. Birocraţii europeni ne vor gestiona afacerile. Cu toateacestea, ne-a rămas o singură putere, de a-i sancţiona pe ceiresponsabili de distrugerea naţiunii. UE şi FMI ne vor salvaeconomia, dar noi singuri ne putem salva naţiunea", titrează TheIrish Sun, unul dintre cele mai citite ziare irlandeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO