Business Internaţional

Actorii pot fi atat oameni de afaceri cat si politicieni? Da, zice Arnold Schwarzenegger

15.08.2003, 00:00 51



De obicei se spune ca politicienii nu trebuie sa fie nici prea bogati si nici prea saraci. De multe ori insa alegatorii asociaza ideea de bogatie cu calitatea unei persoane de bun gospodar si cu abilitatea acesteia de a dirija cu succes o afacere. Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, poate fi cel mai graitor exemplu in acest sens. "Primul barbat" al metropolei americane se poate lauda cu o avere la care multi politicieni sau alegatori nu pot decat visa. Desi nu se poate masura cu Bloomberg din punct de vedere al banilor, celebrul actor Arnold Schwarzenegger il intrece cu siguranta pe acesta din punct de vedere al ambitiilor politice. #leadend#



In cazul ca va fi ales pe postul de guvernator al statului California, Arnold, deja angrenat in febra electorala, se va putea lauda ca va fi cea mai bogata persoana care a detinut vreodata aceasta pozitie. Starul are o avere personala estimata a fi intre 200 si 850 de mil. de $, conform investigatiilor realizate de CNBC, care a analizat declaratiile de avere pe care acesta le-a depus la inscrierea in cursa electorala.



Schwarzenegger detine 20 de participatii estimate la aproximativ un mil. $ fiecare, la care se adauga 49 de investitii evaluate la peste 100.000 $. De asemenea, Arnold a fost implicat de-a lungul timpului in fonduri de capital, a investit puternic in companii IT (a si pierdut destul de mult in ultimii ani) si detine obligatiuni municipale si corporatiste. Fiind un investitor complet, Arnold si-a trecut in portofoliu si un numar mare de proprietati imobiliare.



Printre companiile la care Arnold detine participatii se pot enumera Starbucks, Pepsi, Cisco Systems, Moody's, Goldman Sachs sau Morgan Stanley.



In plus, actorul este un investitor de prim rang in cadrul Dimensional Fund Advisors, fond care administreaza resurse in valoare de 39 mld. $.



Cum declaratiile de avere din Statele Unite se aseamana putin cu cele din Romania, este practic imposibil de a evalua cu acuratete valoarea exacta a averii lui Schwarzenegger.



Daca aceasta valoare ar atinge 850 mil. $, Arnold s-ar clasa pe locul 277 in topul celor mai bogati americani, conform ierarhiei realizate de Forbes.



Poate cea mai celebra investitie a actorului, dar nu si cea mai rentabila, o reprezinta lantul de restaurante Planet Hollywood, din care Arnold si confratii sai, Bruce Willis si Sylvester Stallone, s-au gandit sa scoata bani. Business-ul nu merge insa cu mancare proasta. Planet Hollywood, in celebra traditie americana, a oferit dea lungul timpului o mancare extrem de diversa...ansa mediocra. Pana in prezent, lantul a fost de doua ori in pragul falimentului, desi acest lucru nu pare sa-l afecteze pe starul american.



Arnold a stiut dintotdeauna cum sa piarda, dar mai ales cum sa castige - daca nu in politica, cel putin in afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO