Business Internaţional

Actiunile OTP, printre cele mai cautate din regiune

09.03.2007, 13:59 18

Avantul pe care l-a cunoscut cotatia actiunilor bancii OTP pe Bursa de la Budapesta pare a fi stagnat, lichiditatea fiind din ce in ce mai redusa, insa actiunile OTP se numara in continuare printre achizitiile preferate, cu un potential excelent, mai ales in Rusia si Ucraina, scrie cotidianul on-line Portfolio.
In contextul in care obiectivele de profit pentru 2007 s-au redus, directorul executiv al bancii, Sandor Csanyi, a confirmat tinta de 2 mld. euro profit pentru urmatorii trei ani.
Performanta sucursalelor nou achizitionate, calitatea portofoliului si reducerea marjelor dobanzii sunt doar cativa dintre factorii care trebuie urmariti in acest an.
Extinderea sucursalelor OTP in Rusia si Ucraina este mai mult decat reprezentativa pentru a stabili rezultatele financiare ale bancii. Stabilirea conducerii este amplu disputata la Moscova, in timp ce punctul cheie in Serbia este daca OTP va reusi sa uneasca cele trei divizii, in caz contrar intregul proiect va esua.
Factorii care duc la cresterea cotatiei actiunilor OTP sunt in mod traditional aceleasi, mai exact profitul inregistrat de banca si estimarile analistilor. In acest sens, anul 2007 nu va fi unul dintre cele mai bune pentru institutiile bancare, tinand cont de pachetul guvernamental de austeritate si de expanisunea rapida a institutiei in afara granitelor, care impiedica cresterea profitului.
Pentru 2007, reprezentantii bancii au estimat obtinerea unui profit net de 211,6 miliarde de forinti (830 mil. de euro), cifre care au fost ajustate de la 222 de miliarde de forinti (870 mil. de euro), cat au fost estimarile initiale.
Reducerea profitului estimat indica faptul ca anul in curs nu va fi unul propice pentru cresterea profitului companiei OTP. Obiectivele pentru 2007 ale reprezentantilor OTP coincid in mare masura cu cele ale analistilor. In decursul urmatoarelor sase luni, sansele sunt destul de mici pentru o surpriza placuta.
Avand in vedere ca factorul cheie care ar putea provoca o crestere a actiunilor OTP este destul de slab, piata are nevoie de alti catalizatori, care nu vor reusi de asemenea sa ridice cotatia actiunilor pe termen scurt. Unul dintre acesti catalizatori ar putea reprezentat de nivelurile de evaluare.
In momentul in care estimarile profitului stagneaza, o crestere a nivelurilor de evaluare ar putea deveni un veritabil motor de crestere, dar in cazul unor medii cu profituri ridicate acest lucru este prea putin posibil. Este prea putin probabil ca profiturile sa scada foarte mult in 2007, dar analistii se asteapta ca profitul de 6,9% a obligatiunilor pe zece ani sa se retraga la 6,2% pana la sfarsitul anului. In timp ce compania Morgan Stanley a crescut pretul pentru actiunile OTP la 10.000 de forinti maghiari (39 de euro), un profit la termen de zece ani de 6,2% va creste pretul actiunilor la 11.558 de forinti maghiari (45 de euro).
Posibilitatea unei oferte de cumparare este al doilea catalizator care ar putea duce la o crestere a actiunilor. Avand in vedere ca banca OTP nu este mai atractiva decat era acum sase luni sau decat va fi in urmatorii doi ani pentru potentialii cumparatori, posibilitatea unei oferte de cumparare are un efect pozitiv asupra preturilor actiunilor. In plus, OTP este una dintre cele mai valorizate institutii bancare din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO