Business Internaţional

Actionarii Vodafone vor inapoi 76 mld. dolari

08.06.2007, 18:38 75

Actionarii Vodafone ar trebui sa primeasca un pachet de actiuni reprezentand participatia de 45% a grupului britanic in cadrul companiei mixte Verizon Wireless din Statele Unite.
Actiunile companiei au inregistrat ieri o crestere de 3,5%, pana la 160,5 pence (2,3 euro). Actionarii companiei Vodafone, cu sediul in Newbury, Anglia, ar detine actiuni si obligatiuni evaluate la 230 pence pe actiune, conform propunerii de schimbare a structurii de capital, conform unei declaratii a oficialilor Efficient Capital Structures. Purtatorul de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze pe marginea propunerii.
Vodafone "detine o investitie extrem de valoroasa in cadrul Verizon", a declarat presedintele Efficient Capital, Glenn Cooper. "Propunem ca aceasta sa revina actionarilor."
Efficient Capital a scris companiei aratandu-i ca a pregatit patru rezolutii pentru reuniunea anuala de pe 24 iulie. Vodafone examineaza continutul scrisorii si va face un anunt la momentul potrivit, au declarat oficialii companiei.
Aceasta actiune reprezinta cea mai recenta incercare a unui grup activist de investitori de a obliga compania pe care o controleaza sa returneze numerar actionarilor, dupa ce fondul de hedging TCI a initiat o actiune similara impotriva ABN Amro, care a determinat vanzarea grupului financiar olandez.
De la inceputul anului 2003, actiunile Vodafone au avansat cu 37%, comparativ cu cresterea de 66% a indicelui britanic FTSE 100. Directorul executiv al companiei, Arun Sarin, s-a concentrat asupra pietelor emergente, retragandu-se din tarile cu perspective limitate de expansiune. El a achizitionat un pachet majoritar in cadrul companiei indiene Hutchinson Essar luna trecuta in schimbul a 10,7 miliarde de dolari (8 mld. euro) pentru a compensa ritmul mai lent de crestere inregistrat in Europa.
Cooper a declarat ca grupul nu intentioneaza sa-l indeparteze pe Sarin de la conducerea companiei sau sa aduca unele schimbari de strategie.
In cazul in care propunerea grupului va fi acceptata, actionarii Vodafone vor detine actiuni echivalente cu pachetul de 45% din Verizon Wireless si obligatiuni in valoare de 34 miliarde de lire sterline, sau 65 pence pe actiune.
"Performantele actiunilor Vodafone au fost cu 28% mai slabe decat cele ale indicelui FTSE 100 in ultimii cinci ani", a declarat Cooper.
"Unul dintre motivele principale este structura de capital ineficienta a companiei. Prin propunerea formulata intentionam sa corectam acest aspect, prin recunoasterea calitatii pe termen lung a veniturilor companiei".
Efficient Capital este sustinut de Beehive Capital, un fond de investitii administrat de John Mayo, fost director executiv adjunct al producatorului de echipamente pentru telecomunicatii Marconi.
Actiunea grupului survine in contextul intensificarii speculatiilor privind scindarea grupului Vodafone sub presiunile fondurilor de hedging.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO