Business Internaţional

Actionarii RBS au aflat pe propria piele ca drumul spre "mai bine" nu este pavat cu achizitii

03.12.2007, 15:24 16

Nivelul de profitabilitate al bancii britanice a inregistrat o tendinta de scadere, incepand cu 2004, cand Royal Bank a efectuat cea mai mare preluare a sa pe piata americana, scrie Bloomberg.
Fred Goodwin, directorul executiv al bancii, a pariat atunci pe boomul pietei imobiliare americane, sperand astfel sa accelereze cresterea slaba inregistrata pe piata din Marea Britanie. Planurile sale au fost insa date peste cap de criza ipotecara americana, cand numarul ipotecilor prescrise a ajuns la un nivel record, marile institutii financiare raportand pierderi de peste 65 de miliarde de dolari (44 mld. euro).
"A fost o confluenta de calamitati", a declarat Neil Wesley, care administreaza aproximativ 165 mld. lire sterline (340 mld. dolari) la Morley Fund Management din Londra, fond care este unul dintre actionarii Royal Bank of Scotland.
Actiunile Royal Bank au inregistrat un declin de aproape 40% anul acesta, cu exceptia Citigroup si Mitsubishi UFJ Financial, performantele inregistrate de catre banca britanica fiind mult sub cele ale principalilor sai competitori mondiali. Mai mult, Goodwin se confrunta cu un ritm de crestere slab al veniturilor si cu costuri ridicate legate de integrarea celei mai noi achizitii a bancii, preluarea pentru 23 de miliarde de dolari a diviziei financiare si a filialelor asiatice ale ABN Amro.
Analistii estimeaza ca profitul net pentru cel de-al doilea trimestru fiscal va cobori cu 8,6%, pana la 2,95 mld. lire sterline, acesta fiind primul declin inregistrat in timpul mandatului lui Goodwin.
Royal Bank of Scotland, cel mai mare furnizor de linii de finantare pentru tranzactii mari, a fost afectata de declinul segmentului de leveraged buyout (achizitii de companii cu bani imprumutati de la banci), dar si de prabusirea cererii pentru creditele de refinantare de pe piata ipotecara americana. Profitul operational al diviziei de piete de capital, care reprezinta 38% din valoarea afacerilor Royal Bank, ar putea cobori cu 13%, pana la 1,7 mld. lire sterline, estimeaza analistii bancii de investitii Lehman Brothers.
Mai mult, profitul operational al diviziei americane de retail a bancii ar putea inregistra o scadere de 4,7% anul acesta, ajungand pana la 1,5 mld. lire sterline (2 mld. euro), dupa ce ritmul de crestere al depozitelor noi si rata marginala a profitului s-au diminuat. Profitul operational ar putea ajunge in 2008 pana la 1,4 mld. lire sterline.
"Intotdeauna am fost ingrijorat de politica dusa de banca fata de piata americana, fiind extrem de surprins de faptul ca acestia nu au incercat sa se extinda in Orientul Indepartat", a declarat Philip Gibbs, managerul fondului londonez de investitii Jupiter Asset Management.
In 2005, Royal Bank of Scotland a achizitionat pentru 1,6 mld. dolari un pachet minoritar de actiuni la Bank of China, cea de-a treia mare banca a Chinei, actiuni care valoreaza in acest moment 8,5 mld. dolari.
Royal Bank a intrat pe piata americana in 1998, in momentul in care a achizitionat Citizen Financial. In 2001, banca a achizitionat filialele de retail ale Mellon Financial, acestea fiind situate in principal in jurul oraselor Philadelphia si Pittsburgh si in schimbul carora a platit 2,1 mld. dolari.
Achizitia a fost urmata, trei ani mai tarziu, de preluarea pentru 10,3 mld. dolari a Charter One Financial.
Fondata in 1727, in Edinburgh, Royal Bank of Scotland a cheltuit 23,6 mld. lire sterline in 2000 pentru a achizitiona National Westminster Bank, cea mai mare tranzactie din istoria bancara a Marii Britanii. Actiunile bancii au inregistrat, in acel an, o apreciere de 55%.
In urma acestei achizitii marimea Royal Bank s-a dublat, Goodwin primind un bonus de peste 800.000 de lire sterline (1,1 mil. euro) pentru rolul jucat in aceasta tranzactie si devenind cel mai bine platit director de banca din Marea Britanie in 2000. Indemnizatia primita de acesta in 2006 a urcat cu 38%, pana aproape de 4 mil. lire (5,6 mil. euro), situandu-l pe acesta inaintea lui John Varley, CEO Barclays si Michael Geoghegan de la HSBC.
"Goodwin si-a sapat singur o groapa, deoarece oamenii considera ca singura cale de a merge inainte este efectuarea de noi achizitii", a declarat Howard Wheeldon, analist la BGC Partners, o firma de brokeraj controlata de Cantor Fitzgerald.
Profitul net a urcat cu un ritm de 20% pe an din 2000, din momentul in care Goodwin a devenit directorul executiv al bancii, iar valoarea activelor companiei s-au dublat. Totusi profitabilitatea bancii nu s-a mentinut.
Dupa achizitionarea Charter One in 2004, profitul pe actiune (ROE) a intrat in declin, ajungand in luna iunie la 16,7%, iar profitul pe active (ROA) a ajuns la 0,73%.
"Indicatorii Royal Bank au inregistrat printre cele mai proaste performante de pe piata bancara internationala", a declarat Nigel Greenwood, analist la agentia de rating Standard & Poor, care a avertizat in iulie ca ar putea retrage ratingul AA acordat RBS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO