Business Internaţional

Actionarii Northern Rock "isi vad banca furata" de catre stat

19.02.2008, 21:13 13

Anuntul ministrului britanic de finante Alistair Darling cu privire la trecerea Northern Rock din mediul privat sub controlul statului a starnit mania actionarilor si i-a socat pe cei doi ofertanti privati care sperau sa preia creditorul ipotecar aflat in impas, scrie Financial Times.
In mod vizibil preocupat sa evite cozile care se formau in fata filialelor bancii ieri, ministrul britanic de finante si Ron Sandler, noul director executiv al Northern Rock, au insistat ca activitatea va decurge in mod normal.
Sandler, care va primi 90.000 de lire sterline pe luna in noul sau rol, a insistat ca filialele vor fi deschise la timp, iar clientii vor putea sa-si retraga si sa depuna bani, garantiile guvernamentale urmand a fi mentinute. Actiunea guvernului i-a uimit pe actionari. Jon Wood din cadrul fondului de hedging SRM, cel mai mare actionar al bancii, a declarat ca "aceasta este o zi foarte trista pentru piata de actiuni, industria bancara si statutul de centru financiar de care se bucura Marea Britanie".
Robin Ashby, fondator al grupului actionarilor minoritari din cadrul Northern Rock, a declarat ca este "socat si uimit" ca actionarii "isi vad banca furata".
Darling a declarat ca desi a preferat dintotdeauna o solutie avand legatura cu sectorul privat, "cifrele nu s-au adunat" in cazul niciuneia dintre cele doua oferte venite din partea sectorului privat, una din partea Virgin detinuta de Sir Richard Branson, cealalta din partea managementului bancii. "Am datoria fata de contribuabilii acestei tari sa ma asigur ca se ia cea mai buna decizie pentru ei", a declarat Darling.
Richard Branson, al carui grup a aflat de decizia guvernului cu numai putin timp inainte ca aceasta sa fie anuntata, a declarat ca este "foarte dezamagit" si ca a crezut ca oferta sa a fost una foarte solida.
Sandler, care va conduce banca, a declarat ca noua strategie pentru Northern Rock va "prevedea o readucere a bancii la o dimensiune mai sustenabila". El a refuzat sa precizeze ce va insemna acest lucru pentru locurile de munca din Newcastle, desi o persoana familiara cu situatia a sugerat ca Northern Rock ar putea fi redusa la jumatate, ceea ce ar implica eliminarea a pana la 3.000 de locuri de munca.
Decizia de nationalizare a Northern Rock a fost criticata si de opozitia britanica.
George Osborne, cel care detine portofoliul finantelor in guvernul din umbra, a declarat ca "nu vom sprijini nationalizarea. Nu-l vom ajuta pe Gordon Brown sa duca aceasta tara inapoi in anii '70".
"Aceasta este o zi in care reputatia laburistilor in privinta competentei economice a murit", a mai declarat Osborne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO