Business Internaţional

Ackerman de la Deutsche Bank nu este interesat de postul de CEO al Citigroup

06.12.2007, 16:49 13

Josef Ackermann, directorul executiv al Deutsche Bank, a refuzat propunerea Citigroup de a prelua sefia bancii americane, scrie cotidianul Financial Times.
Ackermann a fost intrebat daca ar fi interesat sa devina presedinte si director executiv al Citigroup, in locul lui Chuck Prince. El "a fost abordat, dar a precizat ca nu este disponibil", a declarat o persoana apropiata situatiei.
Mai multi directori si actionari ai bancii americane fac presiuni asupra boardului institutiei sa urgenteze gasirea unui inlocuitor de renume pentru Prince, care sa poate contribui la recapatarea increderii investitorilor. Totusi, directorii importanti din industrie nu s-au inghesuit pentru a prelua conducerea Citigroup, multi dintre acestia avand convingerea ca institutia de credit se confrunta cu mai multe probleme.
Favorit pentru ocuparea postului vacant de la Citigroup este Vikram Pandit, un fost director executiv al Morgan Stanley, aflat in prezent la conducerea afacerilor institutionale ale Citigroup, potrivit unei surse apropiata situatiei.
Pandit este foarte apreciat de Robert Rubin, fostul secretar al Trezoreriei americane care a preluat functia de presedinte al Citi in urma cu o luna, dupa demisia lui Chuck Prince.
Una dintre optiunile institutiei americane ar fi ca Rubin sa ramana presedinte, iar Pandit sa fie numit director executiv. Alte nume vehiculate pentru postul de conducere de la la Citigroup sunt Dick Kovacevich, presedinte al Wells Fargo, si Sir Fred Goodwin, directorul executiv al Royal Bank of Scotland. Totusi, niciunul nu s-a aratat interesat, au spus anumite persoane apropiate conducerii Citigroup.
In aceasta saptamana, Hank Paulson, secretarul Trezoreriei americane, a dezmintit speculatiile conform carora urmeaza sa renunte la functia actuala pentru a prelua conducerea bancii americane. Paulson a precizat ca va ramane la Trezorie pana la terminarea mandatului de presedinte al lui George W. Bush.
Citigoup a purtat discutii si cu diversi fosti directori executivi ai Citi, dintre acestia singurul nume serios fiind Bob Willumstad, care a renuntat la functia de chief operating officer in 2005.
Demersurile Citigroup de a gasi cat mai repede un inlocuitor cu prestigiu pentru al inlocui pe Chuck Prince si pentru a redresa banca americana par justificate si de anuntul de marti al institutiei de credit, care a precizat ca profiturile de pe urma investitiilor in instrumente financiare care au la baza credite ipotecare se plaseaza sub nivelul pierderilor cauzate de criza subprime din SUA.
"Valoarea pierderilor pe care le-am inregistrat o depaseste cu mult pe cea a castigarilor pe care le-am realizat din aceste investitii in ultimii ani", a declarat William Mills, director executiv al diviziei europene de banking a Citigroup, in cadrul unei audieri care a avut loc la Comitetul Trezoreriei din parlamentul britanic. Comitetul investigheaza industria financiara dupa colapsul creditorului britanic Northern Rock, scrie International Herald Tribune

Nu gasesc CEO

Demisia lui Chuck Prince pare sa fie avut efecte dure asupra Citigroup care nu reuseste sa-i gaseasca un inlocuitor.
Ultimul pe lista celor care au refuzat conducerea bancii americane este directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann.
Cea mai probabila varianta pentru conducerea Citigroup este reprezentata de duetul dintre Robert Rubin, in functia de presedinte, si Vikram Pandit, in postul de director executiv.
Printre posibilii candidati se mai afla si Dick Kovacevich, presedinte al Wells Fargo, si
Sir Fred Goodwin, directorul executiv al Royal Bank of Scotland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO