Business Internaţional

Achizitie gigant: britanicii de la Barclays cumpara ABN Amro cu 67 de miliarde de euro

24.04.2007, 17:29 49

Barclays, cea de-a treia mare banca din Marea Britanie, a ajuns la un acord cu ABN Amro, tranzactia totalizand 67 de miliarde de euro si fiind cea mai mare preluare din sectorul financiar.
Suma oferita per actiune a fost de 36,25 euro, si a inclus 3,225 actiuni ale Barclays pentru fiecare actiune a ABN Amro, conform declaratiilor oficialilor companiei, scrie Bloomberg. Valoarea este cu 33% mai mare decat pretul actiunilor ABN la inchiderea sedintei de pe 16 martie, ultima zi de tranzactionare inainte de inceperea negocierilor. Intr-un contract adiacent, ABN Amro a fost de acord sa vanda divizia LaSelle Bank din Chicago grupului financiar Bank of America.
Achizitia ABN Amro de catre Barclays va crea o banca cu peste 217.000 de angajati si 47 de milioane de clienti, dintre care 27 de milioane sunt posesori de carduri de credit, pe piete din India pana in Brazilia, avand peste 8.200 de filiale.
Conform declaratiilor oficialilor, dupa achizitie vor fi concediati 12.800 de angajati pentru a reduce costurile cu 2,8 miliarde de euro, iar alte 10.800 de locuri de munca vor fi relocate in locatii precum India ce presupun costuri mai mici cu forta de munca. "ABN Amro detine aproximativ 4.000 de angajati in sase filiale din Mumbai, Chennai si New Delhi si intentioneaza sa angajeze alte 2.000 de persoane in India pana in luna martie", a declarat Lars Gustavsson seful diviziei de servicii pe 15 martie.
ABN Amro mai poate primi contra-oferte din partea Royal Bank of Scotland, Santander Central Hispano, cea mai mare banca din Spania, si Fortis, cea mai mare companie de servicii financiare din Belgia.
"Intreaga lume va urmari ce va face in continuare Royal Bank, Santander si Fortis, iar eu preconizez o contra-oferta", a declarat Joost de Graaf, managerul unui fond de 675 mil. dolari (496 mil. euro) la fondul de investitii Kempen Capital Management cu sediul in Amsterdam. "Va fi o surpriza enorma daca nu vor face acest lucru, pe masura ce grupul poate genera fonduri mai mari pentru a achizitiona ABN Amro", a adaugat el.
"Royal Bank of Scotland impreuna cu partenerii sai au declarat ca iau in considerare o potentiala divizare a ABN Amro. Santander ar prelua diviziile din America Latina precum si filialele din Italia", a declarat Stephen Andrews, analist la fondul de investitii UBS cu sediul in Germania.
Fortis ar pastra filialele din Olanda, precum si diviziile de investitii private. "Se pare ca este mai degraba inceputul unui razboi si nu sfarsitul unuia", a declarat Simon Willis, analist la NCB Stockbrokers cu sediul in Londra.
"Grupul ar putea plati chiar si mai mult de 40 de euro per actiune pentru achizitia ABN prin disponibilizarea mai multor angajati, depasind astfel oferta depusa de Barclays", au declarat analistii de la Keefe, Bruyette & Woods.
Actiunile ABN Amro s-au apreciat cu 1,2% la 36,74 euro in dupa-amiaza zilei de ieri la bursa din Amsterdam, situatie in care ABN este evaluata la 70,1 miliarde de euro. Actiunile Barclays s-au depreciat cu 1,4% la 7,395 lire sterline (10,88 euro) la bursa din Londra. John Varley, directorul executiv al Barclays va prelua functia de CEO al noii banci, in timp ce Robert Diamond, care se afla la conducerea bancii de investitii a Barclays va fi numit in functia de presedinte. Arthur Martinez, presedintele consiliului de administratie al ABN Amro, va detine aceeasi functie in cadrul noii companii.
Sediul central al bancii va ramane in Amsterdam. "Planurile intocmite sunt realizabile", a declarat Varley. "Noua entitate va oferi angajatilor sai un nou viitor intr-una dintre cele mai mari banci din lume", a adaugat el.
In procesul de vanzare, consultanta ABN Amro a fost asigurata de catre Lehman Brothers, Morgan Stanley, N.M. Rothschild, UBS si propria banca de investitii. Morgan Stanley si UBS au oferit consultanta managementului, in timp ce Goldman Sachs a oferit informatii consiliului de supraveghere al ABN Amro.


ABN Amro in Romania

Banca olandeza si-a inceput activitatea in Romania in 1995, concentrandu-se pe segmentul de corporate.

ABN Amro s-a clasat la sfarsitul lui 2006 pe locul zece in clasamentul celor mai mari banci din Romania, cu o cota de piata de 3,1% si active totale de 1,5 miliarde de euro.

Anul trecut a deschis sase noi unitati, extindere care este programata si in acest an, insa nu este vizata o extindere puternica la nivel national.

Operatiunile ABN Amro in Romania ar putea fi afectate intr-o mica masura de potentiala fuziune a bancii cu Barclays, conform lui Peter Weiss, presedintele ABN Amro Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO