Business Internaţional

„Absenteismul“, un fenomen cauzat de pandemie care ia amploare şi zăpăceşte piaţa muncii. Germania, Franţa, SUA şi Marea Britanie încearcă să facă faţă unui val de absenţe în masă ale angajaţilor, care pune în pericol serviciile publice şi afectează toată economia

„Absenteismul“, un fenomen cauzat de pandemie care ia...

Autor: Catalina Apostoiu

10.01.2022, 23:05 2435

În Europa, Germania şi Franţa iau măsuri pentru stăvilirea fenomenului „absenteismului“, un fenomen apărut pe piaţa muncii în contextul pandemiei, absenţele în masă ale angajaţilor putând ameninţa serviciile şi infrastructura vitală, subminând fragila însănătoşire a continentului.

În Marea Britanie, penuriile de forţă de muncă provocate de îmbol­nă­virea cu coronavirus şi izolarea obli­ga­torie ar putea şterge 8,8% din PIB în lunile ianuarie şi februarie. În Statele Unite, ceea ce a început ca o serie de anulări de zboruri din cauza îmbol­năvirii piloţilor şi echipajelor devine rapid o realitate în fabrici, magazine şi porturi, robusta redresare a economiei americane fiind astfel ameninţată.

În Germania, pentru a preîntâmpina un val de absenţe cu im­pact major asupra serviciilor publice şi infrastructurii, politicienii au decis să scurteze perioada de carantină obligatorie pentru cei care se îmbolnăvesc de Covid-19, notează The Local.

Cresc îngrijorările privitoare la impactul valului de îmbolnăviri cu omicron asupra infrastructurii şi serviciilor vitale, cum ar fi poliţia, sistemul sanitar şi pompieri în următoarele luni. Şi în Franţa, tulpina omicron pune sub presiune numeroase sectoare, prin prisma asenţelor pe care le provoacă.

Contagiozitatea sa extremă ar putea chiar provoca „haos“ la nivelul ţării, avertiza în decembrie Consiliul Ştiinţific Francez. De atunci, guvernul a relaxat regulile de izolare şi încearcă să tempereze temerile. „Nu există risc de paralizie pentru companii. Am luat măsuri pentru ca dezorganizarea să fie cât mai limitată posibil“, declara recent ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, potrivit francetvinfo.fr.

În cazul Marii Britanii, chiar şi o rată de absenteism de 8%, de trei ori media sezonieră, ar putea genera pierderi de 10,2 miliarde de lire sterline, sau echivalentul a 2,6% din PIB, relatează Bloomberg.

Numărul în creştere de infectări pune presiune pe sistemul sanitar şi pe companiile ţării.

În Statele Unite, absenteismul general afectează deja economia, iar mai mulţi economişti au început noul an cu o reducere a estimărilor pentru primul trimestru. Iar chiar dacă impactul este unul temporar, după cum se aşteaptă majoritatea, perturbările şi închiderile vor încetini probabil fragila revenire a unor sectoare şi vor apăsa asupra planurilor de viitor ale companiilor.

Fenomenul este resimţit şi în Australia, provocând penurii de alimente şi fiind aşteptat să se acutizeze, scrie The West Australian.

Şi Toronto se pregăteşte pentru absenţe în masă ale angajaţilor din sectorul public pe fondul îmbolnăvirilor cu omicron, potrivit The Star. Oraşul canadian estimează că 60% din uriaşa sa forţă de muncă ar putea lipsi din cauza noii tulpini.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO