Business Internaţional

Abramovici sta cu ochii pe Formula 1

26.08.2003, 00:00 15



Dupa ce a cumparat recent clubul britanic de fotbal Chelsea, miliardarul rus Roman Abramovici ar vrea acum sa investeasca in Formula 1, intentionand sa cumpere una dintre echipele cu probleme financiare, relateaza mass-media britanica.



Formula 1 este al doilea sport preferat al magnatului rus, dupa fotbal, scrie tabloidul britanic The Sun, adaugand ca Abramovici a fost vazut recent in compania unor oficiali importanti din lumea acestui sport.



Oare vrea Minardi?



Articolul The Sun sugereaza ca Abramovici ar fi putut cumpara European Minardi, cea mai slaba echipa din Formula 1, care s-a mentinut pe grila de start a competitiei fara a mai castiga ceva de un deceniu. Proprietarul echipei, Paul Stoddard s-a intalnit luna trecuta cu Abramovici, pe care l-ar fi rugat sa "salveze echipa", cumparand-o, relateaza The Sun.



Dupa intalnire, Stoddard a spus despre Abramovici ca este "un om admirabil", un adevarat iubitor al sportului, si a permis fiului acestuia sa stea in fata volanului unei masini de curse, informeaza tabloidul britanic.



Situatia financiara a echipei Minardi era atat de precara la inceputul acestui sezon, incat Bernie Ecclestone, promotorul (administratorul) Formulei 1, a fost nevoit sa investeasca 3 milioane de dolari din fonduri personale pentru a mentine echipa pe linia de plutire. In prezent, Minardi este estimata la 118,7 milioane dolari, conform datelor furnizate de The Sun.



... sau Jordan?



Cotidianul britanic The Guardian a relatat sambata interesul lui Abramovici pentru o alta echipa de Formula 1, Jordan, care a obtinut ceva succese la sfarsitul anilor 1990, inainte sa intre in serioase probleme financiare. Proprietarul echipei, Eddie Jordan, a evitat sa raspunda la intrebarile ziaristilor, cu ocazia Grand-Prix-ului din Ungaria, insistand ca nu a vorbit personal cu Abramovici. Jordan a refuzat sa comenteze referitor la eventual ediscutii intre oficiali ai echipei si potentiali investitori, declarand ca "Nu voi raspunde la aceste intrebari, pentru a nu fi nevoit sa va mint".



Luna trecuta Abramovici s-a intalnit cu Ecclestone, cu ocazia cursei de la Nurburgring (Germania), unde a vizitat standul minardi, spune The Sun.



John Mann, purtatorul de cuvant Sibneft, compania petroliera a lui Abramovici, a spus ca nu detine informatii legate de negocieri in vederea achizitiei unei echipe de Formula 1. "Stiu ca lui Roman ii place Formula 1, dar nu mi-a spus ca ar vrea sa cumpere o echipa".



Hobby-uri costisitoare



Abramovici a investit deja anul acesta peste 500 milioane dolari in fotbal, cumparand clubul britanic Chelsea, acoperind datoria clubului si improspatand echipa cu o serie de jucatori noi. Numai transferurile au costat 75 milioane de lire sterline, bani investiti cu intelepciune, pentru ca Chelsea a castigat in ambele etape ale ligii engleze, disputate pana acum. Printre noii jucatori ai lui Chelsea se numara si atacantul roman Adrian Mutu, care a fost adus de la Parma pentru 22 milioane euro. Mutu reprezinta una dintre cele mai valoroase investitii ruse in "active romanesti", si a marcat deja un gol in meciul contra lui Leicester.



Dupa achizitionarea clubului englez, Abramovici a fost aspru criticat in Rusia, pentru atitudinea sa "lipsita de patritotism" fata de fotbalul intern, si acuzat ca incearca sa-si scoata banii din tara. Oligarhul rus face parte din elita oamenilor de afaceri din Rusia, averea sa fiind estimata de revista Forbes la 3,8 miliarde dolari. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO