Business Internaţional

Abramovici câştigă procesul cu Berezovski şi scapă de o plată de 6,5 miliarde de dolari

Abramovici, castigă procesul cu Berezovski şi scapă de o plată de 6,5 miliarde de dolari

Foto: AFP

Autor: Ion Gaidau

31.08.2012, 16:15 1367

Procesul s-a derulat în perioada 3 octombrie 2011 - 20 ianuarie 2012.

Judecătoarea Elizabeth Gloster, a cărei lecturi a judecăţii trebuia să dureze mai mult de o oră, a apreciat imediat că ea îl considera în această afacere pe Abramovici ca un martor "onest şi demn de încredere", respingând pretenţiile lui Berezovski "în întregime".

Berezovski, 66 ani, astăzi opozant declarat al Kremlinului şi care s-a exilat în 2000 în capitala britanică fiindcă se temea pentru viaţa sa, l-a acuzat pe fostul asociat - al cărui rol cel mai vizibil este de a fi proprietarul clubului de fotbal Chelsea, câştigătoarea Ligii Campionilor în acest an - că l-a constrâns, prin "ameninţări" şi "intimidări" la vânzarea în 2001 a părţii sale din grupul petrolier rus Sibneft pentru 1,3 miliarde de dolari, sumă ce reprezenta, potrivit lui, doar o parte din adevărata valoare.

Potrivit lui Berezovski, Abramovici, 45 ani, l-a avertizat mai ales că acţiunile vor fi confiscate de către Kremlin dacă nu le va vinde.

Cei doi au acţionat împreună pentru a achiziţiona Sibneft în 1995 şi au devenit amici. Ambii au întreţinut relaţii excelente cu puterea în timpul preşedintelui Boris Elţîn. Dar Berezovski a căzut în dizgraţie sub Vladimir Putin.

"Abramovici a arătat că influenţa şi banul erau mai importante în ochii săi decât amiciţia şi loialitatea, ceea ce l-a dus până la a nega că a fost prieten cu Berezovski", a subliniat în timpul procesului Laurence Rabinowitz, avocatul acestuia.

Avocaţii patronului lui Chelsea au respins aceste acuzaţii, asigurând că motivaţiile lui Berezovski erau "deschis politice" şi făceau parte dintr-o "campanie" împotriva liderilor actuali din Rusia.

Ei au sugerat, de asemenea, ca afacerea să fie judecată în Rusia, unde Abramovici, la momentul actual pe locul 68 într-un clasament mondial cu o avere de 12,1 miliarde de dolari, nu are din partea sa relaţii reci cu Kremlinul.

În timpul procesului, Abramovici, vorbind doar în rusă spre deosebire de reclamant, a afirmat că în realitate Berezovsky nu a deţinut niciodată vreo parte în Sibneft, de la care gigantul rus de energie Gazprom a achiziţionat 73 la sută în 2005 pentru 13,1 miliarde de dolari, şi că suma de 1,3 miliarde de dolari plătită în 2001 a fost în semn de "recunoştinţă a ajutorului său politic şi protecţiei sale" în timpul creării întreprinderii.

Procesul a fost plin de culoare, cu cei doi miliardari înconjuraţi de avocaţi britanici eminenţi, sosind la proces cu gărzile lor de corp. Audierile au pus în lumină stilul de viaţă luxoasă al celor doi bărbaţi, în care presa a comparat atunci averile gigantice, iahturile impozante şi cuceririle feminine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO