Business Internaţional

Abramovici a scapat de jumatatea lui din RusAl

26.09.2003, 00:00 17



Miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, si-a vandut pachetul de actiuni detinut in cadrul companiei din sectorul de aluminiu Russian Aluminum partenerului sau.



Analistii sectorului de metale au estimat ca valoarea pachetului de actiuni este cuprinsa intre 2,5 si 3 miliarde de dolari.



Vedomosti a citat o sursa din apropierea diviziei de investitii a lui Abramovici, Millhouse Capital, declarand ca pachetul de 50% din actiunile companiei RusAl a fost vandut detinatorului celeilalte jumatati a RusAl, Base Element. Base Element este controlat de catre un alt magnat, Oleg Deripaska.



Pe piata au circulat de catva timp zvonuri cu privire la programarea acestei vanzari. Atat Base Element, cat si Millhouse Capital au refuzat sa comenteze.



Abramovici, in varsta de 36 de ani, guvernatorul Chukotka, o regiune indepartata din apropierea Alaskai, a achizitionat in luna iulie a acestui an clubul englez de fotbal Chelsea. In August, Abramovici a anuntat ca ar putea vinde unele active din Rusia, respingand insa zvonurile referitoare la intentia sa de a se retrage definitiv din aceasta tara.



Presa sugerase ca Abramovici, unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia cu solide legaturi de ordin politic, ar putea renunta la activele pe care le detine in diverse sectoare ale Rusiei, de la petrol la crescatorii de porci, ca urmare a arestarii lui Platon Lebedev, un sustinator important al celui mai bogat om din Rusia, Mihail Khodorkovski, ce conduce principala companie petroliera din aceasta tara, Yukos. Lebedev a fost acuzat de furt din proprietatea statului in cadrul unui contract de privatizare incheiat in 1994.



Abramovich a inceput sa-si vanda din active in primavara anului trecut, cand Millhouse a vandut un pachet de actiuni de 26% din compania aeriana Aeroflot catre National Reserve Bank in schimbul unei sume de 135 milioane de dolari. Dupa aceea, Sibneft, controlata de Abramovici, a incheiat un acord de fuziune cu Yukos. Conform contractului incheiat, pachetul de 92% din Sibneft este transferat catre compania Yukos, iar actionarii Sibneft primesc 26,1% din Yukos si 3 miliarde de dolari.



"Este posibil ca din motive de siguranta Abramovici sa fi dorit sa se retraga din cadrul unor companii ce ar putea fi anchetate de autoritati in viitor, urmand sa efectueze noi achizitii in Rusia si in alte tari," a declarat Alexandr Puhaiev, din cadrul United Financial Group.



Puhaiev a aratat ca daca ar mai fi asteptat un an, pachetul de actiuni detinut in cadrul RusAl i-ar fi adus lui Abramovich inca un miliard de dolari, compania fiind in cursul unui amplu proces de modernizare si restructurare, intentionand sa lanseze o oferta publica de actiuni. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO