Business Internaţional

ABN Amro si-a vandut toate actiunile detinute la o banca din Ungaria

13.12.2005, 19:55 15

Cumparatorul, KBC, este a doua institutie financiara din Belgia si vizeaza sa se extinda in Europa de Est, scrie Budapest Business Journal.

Cea de-a doua companie de servicii financiare din Belgia va plati 510 milioane de euro pentru 40,2% din actiunile companiei maghiare, marindu-si participatia la 99,6%. Miscarea se incadreaza in strategia de extindere a grupului belgian in Europa de Est.

Reprezentantii KBC Group au declarat ca in urma achizitiei cifra de afaceri se va majora imediat. KBC se bazeaza pentru impulsionarea profitului pe prosperitatea companiilor din tarile din Europa Centrala si de Est, unde cresterea economica si cererea mare de credite au depasit vestul Europei. Banca belgiana a declarat ca urmareste sa se extinda in regiune si ar putea sa isi mareasca participatiile in cadrul bancilor unde deja este actionar. "KBC urmareste sa se extinda pe acele piete centrale si est-europene unde este deja prezenta", a precizat Willy Duron, directorul executiv al grupulu KBC. "Compania va realiza acest lucru prin accelerarea cresterii organice si prin intermediul achizitionarii, acolo unde este posibil, a participatiei celorlalti actionari", a continuat acesta.

"ABN Amro va putea sa se concentreze asupra celorlalte investitii care se incadreaza in coordonatele strategiei noastre", a precizat Dolf Collee, membru al consiliului de administratie al ABN Amro. Olandezii vor sa renunte la activitatile din afara businessului principal.

K&H Bank este cea de-a doua institutie financiara din Ungaria, cu o cota de piata de 11,1% si cu active totale in valoare de 7 mld. euro. Profitul net din 2004 a fost de 78 mil. euro. Banca s-a concentrat asupra segmentului de retail, managementul activelor si activitatilor bancare corporatiste. Grupul are 3.863 de angajati si detine o retea nationala de 160 de filiale.

KBC este deja prezenta in sectorul bancar central si est-european prin intermediul a diferite companii din Polonia, Cehia, Ungaria sau Slovenia. KBC se adreseaza in principal clientilor de retail si private banking, precum si intreprinderilor mici si mijlocii.

In plus, grupul este activ in domeniul managementului activelor si asigurarea de servicii corporatiste. Grupul este listat la bursele din Bruxelles si Luxemburg. Avand o capitalizare bursiera de 26 de miliarde de euro, grupul este una dintre companiile de top din Belgia, cu 50.000 de angajati si 12 milioane de consumatori.

Banca ABN, cea care a renuntat la participatia de la K&H, are active totale de 899,2 de miliarde de euro si a deschis peste 3.000 de unitati in 60 de tari. Grupul olandez are peste 98.000 de angajati si este listat la Euronext si la bursa din New York.

Abn Amro este prezenta si pe piata romaneasca. La finele anului trecut, banca avea active de 1,23 mld. euro si un portofoliu de credite neguvernamentale de peste 219 mil. euro. In exercitiul financiar 2004, ABN Amro Romania a obtinut un profit net de aproape 22 mil. euro. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO