Business Internaţional

ABN Amro a pus ochii pe averile milionarilor germani si belgieni

08.06.2005, 19:23 20

ABN Amro Holding, filiala de private banking a grupului olandez cu acelasi nume, a anuntat ca planuieste extinderea serviciilor sale prin achizitionarea de noi bancii in Europa si Asia, relateaza Bloomberg.

"Germania si Belgia sunt o prioritate pe lista noastra", a declarat Jos ter Avest, seful unitatii de servicii bancare private. "Putem accelera cresterea doar prin intermediul achizitiilor", a adaugat el.

Serviciul bancar privat al ABN Amro a administrat pentru clientii sai in 2004 aproximativ 115 miliarde de euro. Ter Avest este in cautarea unor noi achizitii dupa ce a cumparat, in luna mai a acestui an, banca Corluy, care detine sase birouri de servicii bancare private in Belgia si unul in Luxemburg.

Studiul World Wealth 2004, realizat de Capgemini si Merrill Lynch & Co, arata ca averea milionarilor este intr-o continua crestere. Cele doua firme care au realizat studiul preconizeaza ca averea totala a celor mai bogati oameni din lume va depasi 40,7 trilioane de dolari (33,15 trilioane de euro) fata de 28,8 trilioane de dolari (23,4 trilioane de euro), cat totaliza la sfarsitul lui 2003. Industria continua sa fie fragmentata, un exemplu in acest sens fiind UBS, cel mai mare administrator al averii milionarilor la nivel mondial, care are o cota de piata de 3 procente.

"Majorarea cheltuielilor cu tehnologia informationala si sporirea numarului regulamentelor vor avea o puternica influenta in consolidarea serviciilor bancare private", a spus ter Avest. "Trebuie sa le oferi bancherilor posibilitati de crestere a averii lor, si pentru a realiza acest lucru trebuie sa ai o acoperire cat mai mare."

Castigurile unitatii de servicii bancare private contribuie cu 6 procente la cele realizate de ABN-Amro Amsterdam. Aceasta unitate a obtinut in 2004 un castig net de 166 de milioane de euro. Ter Avest asteapta in 2005 o evolutie a castigurilor cu 13 procente fata de cele realizate in 2004.

"Serviciile bancare private ale ABN Amro sunt o sursa stabila de profit si cu potential de crestere", a declarat Robert Verhoeven, manager la Van Lanschot Asset Management din Den Bosch, Olanda. Aceasta companie administreaza aproximativ 4,4 miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro), printre care si actiunile ABN Amro.

Anul trecut, divizia a cheltuit 73 de centi la fiecare euro castigat, mult mai mult decat competitorii sai, UBS cu 55,3 centi si Credit Suisse cu 57,8 centi.

ABN Amro are birouri care ofera servicii bancare private in 18 tari, printre care si in Indonezia, Singapore sau India. Compania obtine un sfert din castiguri numai de la clientii sai din Olanda. Ter Avest doreste sa profite de ritmul accentuat de crestere economica in Asia prin deschiderea a inca 150 de birouri de servicii bancare private in urmatorii trei ani.

In Europa, compania si-a extins afacerea in Germania, cea mai mare economie din UE, prin achizitia Bethmann Maffei in 2003 si Delbruck & Co in 2002.

"Avem o pozitie buna si branduri locale puternice atat pe piata germana, cat si pe cea belgiana", a afirmat ter Avest. "Daca ai o activitate mai ampla si mai diversa, poti atrage mai multi bancheri si-ti poti extinde reteaua de clienti."

UBS administreaza peste 657 de miliarde de dolari (535 de miliarde de euro), iar Credit Suisse 452 de miliarde de dolari (368 de miliarde de euro).

Conturile bancare private contribuie cu 19 procente la castigurile UBS si cu 13 procente la cele inregistrate de Credit Suisse.

In 2004, ABN Amro se situa pe locul zece la nivel mondial, din punct de vedere al serviciilor bancare private, conform unui studiu realizat de compania londoneza de cercetare Scorpio Partnership.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO