Business Internaţional

Abandonarea Balcanilor de Vest de către UE forţează statele spre o cooperare regională, în dauna influenţei europene

Abandonarea Balcanilor de Vest de către UE forţează...

Autor: Catalina Apostoiu

24.10.2019, 00:05 510

„Trebuie să avem grijă de noi. Aceasta este singura cale, este singura abordare. Orice altă cale ar fi lipsită de responsabilitate.“

Decizia UE de a ţine departe de bloc două ţări balcanice a fă­cut regiunea să realizeze că nu se poate baza exclusiv pe ve­ci­nii vestici, a avertizat preşedintele Serbiei, scrie Financial Times.

Potrivit lui Aleksander Vucic, refuzul UE de a deschide discuţii de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania a demonstrat cât de justificată este politica sa de întărire a relaţiilor cu China şi Rusia. Belgradul este pregătit să semneze un acord de comerţ liber cu Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia, făcând de asemenea apel pentru o integrare regională mai profundă. „Trebuie să avem grijă de noi. Aceasta este singura cale, este singura abordare. Orice altă cale ar fi lipsită de responsabilitate“, a declarat Vucic în cadrul unui interviu acordat Financial Times.

Comentariile sale ar putea întări temerile că UE şi-ar putea pierde influenţa din Balcani după ce liderii blocului nu au ajuns la un acord privind lansarea de discuţii de integrare cu Macedonia de Nord şi Albania. Decizia, determinată de opoziţia exprimată de preşedintele francez Emmanuel Macron, a fost criticată de ambele ţări, cât şi de SUA.

Decizia UE va avea consecinţe negative pentru Balcanii de Vest, dar şi pentru puterea transformatoare a blocului în regiune, avertizează analiştii, potrivit Balkan Insight.

Imediat după această decizie, Macedonia de Nord a intrat în criză politică. Dar analiştii spun că disputa în creştere din interiorul UE cu privire la extindere va avea consecinţe mult mai ample în Balcanii de Vest.

Parisul consideră că blocul trebuie să-şi soluţioneze propriile problem înainte de a accepta noi membri. Vucic a declarat că decizia UE, luată în pofida eforturilor de reformare făcute de ambele ţări la cererea blocului a arătat clar că „lucrurile nu depind în întregime de noi“.

În schimb, a declarat Vucic pentru Financial Times, Balcanii ar trebui să-şi intensifice eforturile în vederea întăririi cooperării regionale.

Recent, Vucic, împreună cu premierii Macedoniei de Nord şi Albaniei, au semnat o declaraţie pentru crearea unui acord de cooperare modelat după Acordul Schengen, pentru libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, capitalului şi serviciilor între cele trei ţări. Şi alte state sunt invitate să se alăture, cu intenţia creării unei pieţe de 18 milioane de oameni. Acum, angajamentul faţă de acord s-a întărit, a arătat Vucic.

Acesta s-a arătat dispus să sincronizeze ratele TVA şi stimulentele pentru investiţii cu Albania şi Macedonia de Nord, urmând să fie creată o piaţă de 12 milioane de oameni. Serbia a intrat în negocieri de aderare cu UE în 2014, dar este considerată de bloc mai puţin pregătită decât Macedonia de Nord.

Totuşi, lipsa de încredere regională şi problemele bilaterale generate în timpul conflictelor ce au urmat prăbuşirii Iugoslaviei vor sta în calea unei cooperări mai profunde. Serbia refuză în continuare să recunoască independenţa fostei sale provincii Kosovo şi are relaţii complicate cu Bosnia şi Herţegovina.

„Ar trebui să asistăm la o schimbare majoră de comportament faţă de vecini pentru a fi convinşi că Serbia este cu adevărat interesată de îmbunătăţirea relaţiilor în regiune pentru a ajuta la susşinerea procesului de reformare şi stabilitate“, arată Florian Bieber, director la Centre for Southeast European Studies din cadrul University of Graz, Austria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO