Business Internaţional

A trecut un an de când SUA şi-au pierdut ratingul maxim. Cine va mai retrograda Statele Unite?

A trecut un an de când SUA şi-au pierdut ratingul maxim. Cine va mai retrograda Statele Unite?

Foto: AFP

Autor: Mădălina Dediu Panaete

06.08.2012, 17:57 263

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a redus la începutul lunii august a anului trecut cu o treaptă ratingul Statelor Unite, pe atunci la cel mai ridicat nivel posibil, în contextul unei crize politice în care membrii Congresului s-au luptat pentru a-şi impune ideile privind reducerea deficitului bugetar. Neînţelegerile politicienilor au adus cea mai mare economie a lumii în pragul unui default tehnic. De atunci, însă, cererea de certificate de trezorerie a crescut, scrie Wall Street Journal.


O altă luptă fiscală are loc acum, dar investitorii nu sunt îngrijoraţi de influenţa ei asupra pieţelor datoriilor. Chiar şi pentru investitorii preocupaţi de "sănătatea" pe termen lung a finanţelor SUA efectele retrogradării din luna august 2011 sunt o dovadă că certificatele americane de trezorerie sunt preferate de cei care caută active sigure.

"Investitorii sunt liniştiţi datorită experienţelor de anul trecut. Atunci nu se ştia ce se va întâmpla dacă vom fi retrogradaţi. Am trecut peste asta", a afirmat Robert Tipp, analist la Prudential Financial.

Cererea mare de după declasare pentru certificatele de trezorerie a dat investitorilor "un anumit confort în contextul dezbaterilor despre măsurile fiscale" cunoscând faptul că obligaţiunile guvernului american devin mai valoroase în vremuri de incertitudine, chiar dacă aceasta vine chiar de la piaţă, a mai spus Tipp.

Pe parcursul anului trecut, preţurile certificatelor de trezorerie au ajuns la cel mai mare nivel din istorie. Valoarea de referinţă a certificatelor cu scadenţa la zece ani a coborât la 1,575%, de la 2,4%, nivel înregistrat înainte de retrogradarea din august 2011.

"Ironic, suntem norocoşi că turbulenţele din zona euro s-au intensificat după ce am fost retrogradaţi. Problemele noastre politice sunt mici în comparaţie cu ale lor", a afirmat Marc Doss, responsabil regional privind investiţiile la Banca Wells Fargo. Apetitul constant pentru certificatele de trezorerie arată rolul lor unic de activ sigur.

Dolarul american este în continuare moneda principală folosită în tranzacţiile la nivel global, iar certificatele americane de trezorerie rămân titlurile cele mai sigure în timpul problemelor economice şi financiare.

Analiştii avertizează că finanţele ţării nu s-au îmbunătăţit. Ei spun că dacă politicienii nu tratează problema acum, povara creşterii datoriei Statelor Unite va apăsa în cele din urmă pe guvern şi pe creditorii săi. Oficialii americani nu au făcut un progres semnficativ în privinţa aprobării unui buget care să asigure sustenabilitatea fiscală.

Deşi criza din Europa este în prim plan, SUA se va confrunta în următoarele luni cu problema datoriilor. Alegerile preşedinţiale din noiembrie vor scoate în evidenţă cheltuielile Statelor Unite, iar ţara se va apropia la începutul anului viitor de limita până la care se poate împrumuta.

În luna iunie, S&P a confirmat ratingul SUA şi a menţinut perspectiva negativă, citând riscurile politice şi fiscale. Aceasta înseamnă că există o şansă din trei ca agenţia de rating să retrogradeze SUA din nou până în 2014. Mai îngrijorătoare pentru investitori sunt acţiunile celorlalte două mari agenţii de rating. Fitch şi Moody's au pus calificativul SUA sub perspectivă negativă, avertizând că riscul de neplată a datoriile la timp ameninţă ratingul maxim. Mulţi observatori spun că certificatele de trezorerie nu vor mai fi la fel de apetisante dacă ratingul ţării va fi redus de încă o mare agenţie de evaluare financiară. Aceasta se întâmplă datorită faptului că investitorii iau în considerare media ratingurilor celor trei agenţii.

Pentru moment, puţini pun sub semnul îndoilelii calitatea de activ sigur a titlurilor americane, chiar dacă acestea sunt văzute drept "cele mai curate rufe murdare", după cum spune Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligaţiuni din lume.

"Pentru managerii de fonduri, rolul certificatelor de trezorerie ca instrument de reducere a riscului este foarte bine înţeles", a afirmat Rob Robis managerul de portofoliu al ING Investment Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO