Business Internaţional

A mai rămas ceva nemanipulat pe piaţă?

A mai rămas ceva nemanipulat pe piaţă?

Autor: CătăIina Apostoiu

29.09.2015, 00:02 836

Manipularea pieţelor sau a imaginii pare să fie o prac­tică foarte comună a marilor companii, fie ele bănci, pro­ducători sau traderi de materii prime sau constructori auto.

În cel mai recent scandal, autorităţile elveţiene au lansat o anchetă privitoare la posibile acţiuni de manipulare a pieţei metalelor preţioase de către mai multe bănci cu nume mari cum ar fi UBS, Julius Baer, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley şi Mitsui.

Acestea sunt suspectate că au conspirat în scopul manipulării pieţei metalelor preţioase. Băncilor vizate li s-ar putea impune penalităţi financiare dacă vor fi găsite vinovate. Unele din aceste bănci sunt implicate şi în scandalul-monstru de manipulare a ratelor Libor, de referinţă pentru contracte şi acorduri de sute de mii de miliarde de dolari.

În SUA, autorităţile din domeniul energiei îşi intensifică eforturile de combatere a unei forme contestate de manipulare a pieţelor, acuzând compania franceză Total şi doi dintre traderii acesteia că au manipulat preţurile gazelor naturale ani în şir. Acesta este cel mai recent caz în care autorităţile americane se concentrează asupra unei practici prin care traderii încearcă să înregistreze pierderi pe o piaţă pentru a beneficia de poziţiile mai mari pe un indice de referinţă sau alt indice financiar.

În ultimii ani, acuzaţii similare au fost lansate împotriva JPMorgan Chase, Barclays şi BP. Un alt caz răsunător de manipulare este cel al companiei germane Volkswagen, acuzată de manipularea testelor pentru emisiile poluante, scandalul care a izbucnit în jurul companiei fiind privit drept începutul unei furtuni puternice care va lovi industria auto.

În China, autorităţile de reglementare a pieţelor financiare au decis impunerea unei amenzi de 3 milioane de dolari unui manager de fonduri important pentru manipularea pieţei de acţiuni a ţării, ca parte a unei ample anchete ce are în centru această industrie.

Şi răscumpărările de acţiuni realizate de companii (care preferă să-şi folosească resursele financiare pentru a-şi consolida capitalul în loc să se folosească pentru investiţii lucrative) ar putea fi privite drept o formă de manipulare, acestea cosmetizându-şi câştigurile pentru a arăta mai bine decât în realitate.

În august, Tom Hayes, fost trader la UBS şi Citigroup, a fost găsit vinovat de către un juriu britanic de manipularea frauduloasă a Libor, dobândă folosită ca referinţă în contracte de sute de miliarde de dolari, şi condamnat de un judecător la 14 ani de închisoare. Aceasta a fost prima condamnare penală într-un caz de manipulare a unei astfel de dobânzi. Condamnarea dă speranţă autorităţilor din diferite state, dintre care unele investighează de nu mai puţin de şapte ani cazuri de manipulare a Libor.

UBS a recunoscut că a manipulat rata Libor şi a admis că mai mulţi manageri au fost implicaţi. O divizie a Citigroup din Japonia a fost sancţionată pentru manipularea ratelor în 2011. La acel moment, banca şi-a cerut scuze în faţa clienţilor, însă nu şi-a recunoscut în mod oficial vinovăţia.

În luna mai, patru mari bănci au recunoscut că se fac vinovate de manipularea pieţelor valutare şi, împreună cu alte două, au fost obligate să plătească aproape 6 miliarde de dolari penalităţi.

Băncile au folosit astfel de practici incorecte până în 2013, când autorităţile de reglementare au început să le penalizeze pentru manipularea dobânzii Libor de pe piaţa interbancară.

În total, autorităţile de reglementare din SUA şi Europa au amendat şapte bănci cu peste 10 miliarde de dolari pentru că nu au oprit traderii să încerce să influenţeze ratele de schimb valutar folosite zilnic de milioane de oameni, de la companiile de investiţii până la turiştii care cumpără valută în vacanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO