Business Internaţional

A intervenit sau nu BCE pentru euro?

14.06.2001, 00:00 14



Euro a crescut in aceasta saptamana peste pragul de 0,85 dolari, pe fondul speculatiilor ca Banca Centrala Europeana (BCE) va interveni pentru sprijinirea cursului, declansate de afirmatiile economistului-sef al BCE, Otmar Issing. Mai mult, se pare ca deja au fost facute unele interventii pe piata.

Acesta a declarat ca interventiile pe piata valutara reprezinta o metoda avuta in vedere de banca centrala pentru aprecierea euro. "Interventia pe piata monetara este o componenta a arsenalului aflat in posesia unei banci centrale", a spus Issing, care a adaugat ca oficialii bancii au "un interes deosebit pentru o moneda unica puternica".

De altfel, pietele cred ca BCE a fost deja in spatele unor ordine de cumparare de euro de pe piata, determinand urcarea cursului. Nu ar fi pentru prima data cand BCE intervine pentru sprijinirea monedei unice.

La sfarsitul anului trecut, banca, impreuna cu Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, si banca centrala a Japoniei, a cumparat mari sume de euro de pe piata monetara pentru a mentine cursul intre 0,85 si 0,87 dolari.

Moneda unica a urcat in sedinta de marti pana la 0,8537$, de la 0,8482$, castigand teren si in fata yenului sau lirei sterline.

Anterior, presedintele Bundesbank, Ernst Welteke, care este si membru al Comitetului de Politica Monetara al BCE, a apreciat ca un euro puternic ar facilita asigurarea stabilitatii preturilor in zona euro si ca deprecierea monedei impiedica acceptarea sa de catre populatie.

"Cursul de schimb al euro este un indicator foarte important, iar in conjunctura actuala este o bariera psihologica in calea acceptarii sale", a declarat Welteke in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Camerei de Comert germano-elvetiene din Zurich.

Desi a beneficiat de o diferenta favorabila de crestere intre Europa si SUA, euro nu a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor si sa se aprecieze in raport cu dolarul american.

In opinia lui Welteke, unul dintre factorii care au stat la baza acestei situatii sunt iesirile de capital din zona euro si reorientarea acestora catre SUA. De asemenea, un rol important l-au jucat si incertitudinile privind evolutiile politice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO