Business Internaţional

A fost ultima picătură! Din cauza războiului comercial dintre SUA şi China, companiile tehnologice chinezeşti ar putea fi forţate să îşi creeze propriile cipuri

A fost ultima picătură! Din cauza războiului comercial...

Autor: Iulian Tenchiu

07.07.2019, 21:58 728

Războiul comercial dintre naţiunea americană şi cea chineză, dar şi scenariul în care companiilor chineze le-ar fi complet interzis să folosească tehnologia americană, sporeşte dorinţa acestora de a îşi fabrica propriile cipuri, scrie Bloomberg.

„Cantităţi uriaşe de capital şi talent vor fi irosite de dragul instaurării unui ecosistem chinez paralel şi indepedent de tehnologia americană”, a declarat Ben Harburg, managing partner al MSA Capital, o companie companie cu capital de risc.

În iunie, compania Huawei a fost plasată pe o „listă neagră”, care obligă companiile americane să ceară aprobarea guvernului înainte de a-şi vinde produsele către compania chinezească. Huawei se bazează pe o serie de componente şi software-uri esenţiale pe care le obţinea din partea unor companii precum Google şi Microsoft. Washingtonul a acordat o „pace” de 90 de zile, în timpul căreia companiile pot îşi pot vinde produsele către gigantul chinezesc fără nicio restricţie.

Dacă chinezii vor începe să îşi fabrice propriile cipuri, producătorii americani de cipuri vor încasa o lovitură dură, deoarece China nu va mai apela la tehnologia americană şi va începe să îşi vândă produsele  pe pieţele externe.

„Produsele companiilor americane din aria de hardware, precum Apple, s-au scumpit în Africa. Dacă cipurile americane nu mai ajung acolo, cipurile chineze vor fi cele integrate în telefoanele vândute la nivel local”, a mai spus Ben Harbug.

Producătorii chinezi vor începe de asemenea să ţintească către consumatorii din oraşele mai mici ale Chinei, consideră Harburg.

Cu ocazia summit-ului G-20, Trump a permis companiilor americane să îşi vândă produsele către Huawei. Cu toate acestea, Trump a refuzat să vorbească despre scoaterea gigantului chinezesc de pe lista neagră.

„Nu vreau să vorbesc despre asta acum, dar vom analiza problema cu foarte multe atenţie. Huawei este o problemă complicată, pe care o vom discuta la sfârşit. Vom vedea în ce direcţie vom merge cu acordul comercial”, a declarat preşedintele american Donald Trump la summit-ul G-20.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO