Business Internaţional

A fost odată cel mai mare conglomerat american: În încercarea de a scăpa de problemele trecutului, General Electric a decis să vândă şi divizia de leasing de avioane pentru 30 mld. dolari

În prezent, preţul unei acţiuni GE este tranzacţionat la o fracţiune din nivelul înregistrat în urmă cu două decenii

În prezent, preţul unei acţiuni GE este tranzacţionat la o fracţiune din nivelul înregistrat în urmă cu două decenii

Autor: Eduard Ivanovici

08.03.2021, 13:25 405

General Electric, unul dintre principalele motoare ale industriei din Statele Unite, este pe punctul de a-şi vinde divizia de leasing aerian, într-o tranzacţie estimată la 30 de miliarde de dolari, lansată cu scopul de a restructura businessul grupului american.

Mişcarea, care ar combina GE Capital Aviation Servicies (Gecas) şi compania de leasing AerCap, ar putea fi anunţată în cursul zilei de azi, conform unor surse familiare cu situaţia, citate de Financial Times.

Fuziunea ar marca cea mai recentă încercare a CEO-ului GE, Larry Culp, de a resuscita grupul cu sediul în Boston.

O bună parte din problemele companiei au fost provocate de divizia financiară GE Capital, lovită din plin în timpul recesiunii din 2008. Gigantul american a vândut o cantitate masivă de active în ultimii cinci ani, incluzând aici divizia biofarmaceutică, cumpărată de Danaher pentru 21 de miliarde de dolari, şi participaţia pe care o deţinea în cadru firmei de servicii petroliere Baker Hughes.

În 2019, Bloomberg scria că firma americană de private equity Apollo Global Management ar explora cumpărarea grupului Gecas pentru 40 de miliarde de dolari.

GE s-a confruntat cu o cantitate imensă de datorii sub conducerea fostului CEO Jack Welch. Acum, preţul unei acţiuni este tranzacţionat la o fracţiune din nivelul înregistrat în 2001, când Welch a părăsit compania.

AerCap şi-a extins recent businessul, obţinând o participaţie de 15,9% în cadrul operatorului low-cost Norwegian Air Shuttle. În 2013, firma irlandeză a cumpărat International Lease Finance Corporation pentru 7,6 miliarde de dolari.

Industria aeronautică a fost puternic afectată de pandemie de-a lungul ultimului an. Totuşi, producţia vaccinurilor anti-COVID-19 începe să genereze un val de optimism în interiorul sectorului, iar călătorii ar putea începe din nou să zboare, îmbunătăţind perspectivele sezonului estival de anul acesta

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO