Business Internaţional

A fi ginerele premierului ungar Viktor Orban este bun pentru afaceri

Viktor Orban

Viktor Orban

Autor: Catalina Apostoiu

27.08.2018, 00:04 508
O companie deţinută de Istvan Tiborcz, ginerele premierului ungar Viktor Orban, a preluat un pachet de 20% din grupul listat din domeniul imo­bi­liar Appeninn, deţinut de omul de afa­ceri Lorinc Meszaros, un apropiat al lui Orban, în cadrul unei tranzacţii es­ti­ma­te la 6 miliarde de forinţi (1,85 mi­lioa­ne de euro), relatează Intellinews.com.

Appeninn a anunţat că fondul de private equity Konzum şi-a vândut toate ac­ţiunile deţinute la compania de imo­bi­liare către BDPST Ingatlanforgalmazo es Beruhazo, potrivit Budapest Business Journal. 

Anunţul arată că Konzum PE a vândut către BDPST un număr total de 9.755.567 acţiuni Appeninn. 

Konzum şi managerul de fonduri de proprietate Konzum II deţin încă 33% din Appenin, companie care a anunţat recent un plan ambiţios de creştere. Aceasta a estimat că valoarea porto­foliului său ar urma să crească la 479 milioane de euro până în 2020. 

Tiborcz a declarat că obiectivul celor două companii este să devină lideri pe propriul segment, iar tranzacţia le oferă o bună oportunitate de diversificare a operaţiunilor, potrivit Intellinews.com. 

Ultima achiziţie reconfirmă teoriile privind existenţa legăturilor de business dintre familia lui Orban şi Meszaros, legături îndelung negate. 

Ca alt semn al relaţiei din ce în ce mai strânse dintre familia Orban şi elita de business a Ungariei, compania lui Istvan Tiborcz BDPST a decis recent să-şi mute birourile într-o vilă de pe stra­da Lekenhegyi, vila fiind proprietatea unei com­panii deţinute de trei oameni de bu­siness importanţi, potrivit direkt36.hu.  

Ginerele lui Orban şi-a început cariera în afaceri cu o companie de ener­gie care a primit mai multe con­tracte publice profitabile în condiţii controversate. Majoritatea proiectelor erau finanţate de UE, iar biroul anti-fraudă al Uniunii a „dezvăluit nu numai nere­guli serioase în majoritatea proiec­telor, ci şi conflicte de interese“.

Ascensiunea lui Istvan Tiborcz şi acumularea acestuia de avere din momentul căsătoriei sale cu fiica mai mare a lui Orban, Rahel, sunt spec­ta­culoase, scrie Intellinews.com. 

După ce a părăsit compania de ilu­mi­nat Elios, Tiborcz s-a concentrat pe real estate, achiziţionând proprietăţi în în­treaga ţară utilizând credite şi sub­venţii de stat. Opoziţia din Ungaria subliniază că tranzacţia dintre compania lui Tiborcz şi cea a lui Meszaros repre­zintă un punct im­portant, fiind prima tran­zacţie de bu­siness deschisă dintre fa­mi­lia lui Orban şi Meszaros, scrie Intellinews.com.

Ani la rând a părut că elita apro­piată de partidul de guvernământ Fidesz şi cercurile de business din jurul lui Viktor Orban au încercat să-şi ţină sche­mele de îmbogăţire secrete. Acest lucru pare să se fi schimbat însă după ce Fi­desz şi-a întărit controlul asupra puterii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO