Business Internaţional

A doua mare banca a Angliei anunta primele pierderi dupa 40 de ani

11.08.2008, 18:17 40

Royal Bank of Scotland (RBS), a doua mare banca a Marii Britanii, a inregistrat o pierdere bruta de 691 de milioane de lire sterline (871,6 milioane de euro) in primele sase luni ale acestui an, a doua mare pierdere din istoria sectorului bancar britanic, scrie BBC News.
In perioada similara a anului trecut, banca inregistrase un profit de 5 miliarde de lire sterline (6,3 mld. euro).
Rezultatele bancii au fost afectate de operatiunile de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 5,9 miliarde de lire sterline (7,4 mld. euro) realizate dupa ce criza pietelor de credit a redus valoarea multora dintre creditele sale ipotecare si a altor active. Operatiunile de writedown din primul semestru al acestui an se adauga pierderilor de 2,6 miliarde de lire sterline inregistrate anul trecut.
Analistii se asteptasera ca RBS sa inregistreze o pierdere mult mai mare, unii anticipand ca banca va pierde intre 1,2 si 1,7 miliarde de lire sterline.
Actiunile bancii au avansat cu 3% pe bursa londoneza, dupa ce oficialii acesteia au anuntat ca vanzarile de active si reducerile de costuri vor contribui la refacerea capitalului, scrie Bloomberg.
Directorul executiv al bancii, Fred Goodwin, a declarat ca operatiunile de writedown au creat "o situatie nesatisfacatoare, ce pune in umbra performantele bune inregistrate de multe dintre diviziile noastre".
O mare parte a operatiunilor de writedown au legatura cu investitiile realizate in cadrul bancii olandeze ABN Amro, achizitionata de RBS si partenerii sai, Banco Santander din Spania si Fortis din Belgia, anul trecut. Goodwin a platit atunci 22 de miliarde de dolari pentru banca de investitii si divizia asiatica a ABN Amro.
"Integrarea ABN Amro pare sa se desfasoare intr-un ritm mai rapid decat se estimase, ceea ce reface oarecum credibilitatea RBS, iar capitalul arata putin mai bine", spune Leigh Goodwin, analist in cadrul firmei Fox-Pitt Kelton.
In urma problemelor de pe pietele financiare din intreaga lume, multi creditori au fost nevoiti sa gaseasca modalitati de a-si spori rezervele de lichiditati, multi luand decizia de a vinde actiuni investitorilor existenti prin intermediul unei emisiuni de drepturi.
RBS a vandut actiuni in valoare de 12 miliarde de lire sterline (15 mld. euro) pentru a-si reface capitalul. Emisiunea a fost cea mai ampla operatiune de acest gen din istoria sectorului britanic corporatist.
In urma operatiunii, rata capitalului de baza a avansat pana la 5,7% pe 30 iunie, de la 4,5% la sfarsitul anului trecut. La aceasta crestere a contribuit si vanzarea celor 50 de procente detinute de RBS in cadrul unui joint-venture cu retailerul Tesco. RBS a incercat
sa-si vanda divizia britanica de asigurari in schimbul a 7 miliarde de lire sterline. RBS poarta de asemenea discutii in vederea vanzarii diviziilor de securities din Australia si Noua Zeelanda achizitionate de la ABN Amro.
RBS, care are nevoie de inca 1,25 miliarde de lire sterline pentru a-si atinge tinta legata de capital, de 6%, poate atinge aceasta tinta si fara a-si vinde divizia de asigurari, a declarat Goodwin. Profitul diviziei de asigurari a avansat cu 41%, pana la 513 milioane de lire sterline.
Goodwin si presedintele bancii, Tom McKillop, sunt criticati pentru a fi platit prea mult pentru ABN Amro inainte de prabusirea pietei americane a creditelor ipotecare cu risc ridicat.
McKillop, care a recunoscut acest lucru, a declarat ca RBS dispune de o echipa de management cu experienta care va urmari interesele actionarilor. Banca si-a redresat capitalul si nu este presata sa vanda active, a declarat el. "Ne aflam in prezent intr-o pozitie in care vom lua in considerare vanzarea de active numai acolo unde preturile sunt atractive", a declarat presedintele RBS.
Banca va plati dividendul pe primul semestru sub forma de actiuni, oferind investitorilor o actiune pentru fiecare 40 de actiuni detinute. Goodwin si McKillop ar putea fi nevoiti sa renunte la pozitiile detinute in cadrul bancii dupa ce au platit prea mult pentru ABN Amro, conform unor actionari ai RBS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO