Business Internaţional

​A devenit Spania noul stat providenţă al UE? Acum guvernul vrea să le dea tinerilor bani de chirie

​A devenit Spania noul stat providenţă al UE? Acum...

Autor: Catalina Apostoiu

06.10.2021, 22:58 3177

După ce a majorat salariul minim şi a luat măsuri de urgenţă pentru susţinerea consumatorilor în faţa creşterii puternice a preţurilor energiei, Spania propune o serie de modificări majore ale legislaţiei sale din domeniul rezidenţial, de la îngheţări de preţuri la reduceri de 250 de euro la chirii, guvernul ţării inten­ţionând de asemenea să majoreze cu 2% salariile funcţio­narilor publici.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că guvernul va lansa o schemă prin care cei cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care câştigă sub 23.725 de euro pe an vor putea primi un discount lunar de 250 de euro la plata chiriilor, relatează The Local.

Cele mai vulnerabile familii vor beneficia de ajutor suplimentar de stat pentru a-şi acoperi „până la 40%“ din chiria lunară. Limita de venit de 23.725 de euro echivalează cu salarii de aproximativ 1.500 de euro net pe lună. Un sondaj recent indica faptul că 62% din spaniolii cu vârste sub 35 de ani se lovesc de obstacole financiare în momentul achiziţionării sau închirierii unei proprietăţi.

Guvernul spaniol intenţionează de asemenea să acorde tuturor funcţionarilor publici o majorare salarială de 2% în 2022 pentru ca salariile acestora să poată ţine pasul cu creşterea inflaţiei, a anunţat o sursă din cadrul ministerului bugetului, potrivit Euronews.

Inflaţia pe 12 luni a atins un maxim pe 13 ani de 4%.

Salariul minim a fost majorat cu 1,6% în septembrie, iar guvernul plănuieşte noi majorări pentru anul viitor. Principalele sindicate ale ţării, care consideră încă majorarea drept insuficientă, au acceptat-o totuşi pentru că guvernul s-a angajat să continue majorările în 2022 şi 2023. Obiectivul final este să se ajungă la 60% din actualul salariu mediu, sau 1.700 de euro brut, cifră recomandată de Comisia Europeană, notează Euractiv.

Tot în luna septembrie, guvernul spaniol a introdus măsuri de urgenţă pentru a reduce facturile foarte mari la energie prin redirecţionarea a miliarde de euro din profiturile extraordinare obţinute de companiile din energie către consumatori şi prin limitarea preţurilor gazelor.

Guvernul ţării se aşteaptă să redirecţioneze aproximativ 2,6 miliarde dinspre companii către consumatori în următoarele şase luni.

Ministrul spaniol pentru tranziţie ecologică, Teresa Ribera, a declarat că măsura va rămâne în vigoare până la finalul lunii martie, când preţurile gazelor naturale sunt aşteptate să se stabilizeze, potrivit The Guardian.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO