Business Internaţional

A ajuns ”mainstream” să fii miliardar: Populaţia ultra-bogată a planetei a crescut spectaculos în ultimii cinci ani

A ajuns ”mainstream” să fii miliardar: Populaţia...

Autor: Iulian Tenchiu

17.11.2019, 08:00 1731

Potrivit celui mai recent studiu al UBS, cea mai mare bancă elveţiană din lume, populaţia miliardară a planetei a crescut cu 40% în ultimii cinci ani, ajungând ca la momentul actual să existe peste 2.100 de miliardar la nivel global, scrie CNBC.

Odată cu această creştere care s-a manifestat în lumea elitei, şi averile bogaţilor au crescut de asemenea. În perioada 2013-2018, averea combinată a miliardarilor a crescut cu 34%, totalizând 8,5 trilioane de dolari, potrivit studiului UBS.

Totuşi, bogaţii nu au dus-o mereu atât de bine. În 2018, averea miliardarilor a început să scadă pe fondul „unui dolar puternic, a fricii privind o creştere economică slabă şi a volatilităţii pieţei financiare” arată studiul UBS. Chiar şi în acest context, averea combinată a acestora a crescut cu 2,2 trilioane de dolari din 2013.

Miliardarii americani sunt singurii care în 2018 nu au resimţit efectele negative ale factorilor menţionaţi de banca elveţiană. La finalul acelui an, SUA era casa a 749 de miliardari a căror avere combinată totaliza 3,6 trilioane de dolari.

Surprinzător, nu SUA are cei mai mulţi miliardari din lume, ci Asia, acolo unde există 754 de indivizi ultra bogaţi. Pe cuprinsul întregului continent există 754 de miliardari, a căror avere combinată a însumat 2.5 trilioane de dolari. Astfel, potrivit cifrelor, Asia deţine 36% din populaţia miliardară a planetei.

Mai exact, din toţi cei 754 de miliardari ai Asiei, 43% pot fi găsiţi în China, 14% în India, 9% în Hong Kong şi 4% în Japonia.

În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, numărul miliardarilor a scăzut cu 5% în 2018, ajungând ca aceste în trei zone să existe 589 de miliardari, a căror avere combinată a totalizat 2.4 trilioane de dolari.

Studiul UBS mai evidenţiază o creştere importantă în rândul femeilor ultra bogate. Dacă în 2013 existau 160 de miliardare în întreaga lume, până în 2018 numărul acestora a crescut cu 46%, şi astfel anul trecut existau aproximativ 233 de femei ultra bogate la nivel global. De această creştere au fost responsabile mai ales doamnele din Asia.

                                                                                                                                                                                    

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO