Business Internaţional

9 sfaturi de care să ţii cont la 20 de ani, pentru a deveni milionar până la 30

9 sfaturi de care să ţii cont la 20 de ani, pentru a...
28.02.2016, 12:20 6959

A deveni milionar până la 30 de ani este din ce în ce mai posibil, iar pentru asta nici măcar nu este nevoie să fii fondatorul următorului Facebook sau al noului Snapchat şi nici să câştigi la loto.

Mulţi oameni obişnuiţi au reuşit deja, iar Business Insider a pus cap la cap, într-un material, nouă dintre cele mai utile sfaturi venite de la oamenii care au în conturi sume cu şapte zerouri. Deşi nimeni nu garantează că vei ajunge milionar citindu-le, a ţine cont de ele nu va produce  cu siguranţă niciun rău.    

1.     Concentreza-te pe câştig

„În contextul economic de azi, este clar că nu poţi să ajungi milionar numai din economii”, spune Grant Cardone, cel care a pornit la 21 de ani falit şi plin de datorii şi a ajuns la 30, pe propriile picioare, milionar. „Primul pas este să-ţi concentrezi puterile pe cum să transformi veniturile în câştiguri şi mai mari, iar apoi să tot repeţi lucrul acesta.”

„Venitul meu era de 3000 de dolari pe lună. Nouă ani mai târziu, ajunsesem să câştig 20.000 de dolari/lună. Începe să urmăreşti banii şi vei fi obligat să-ţi controlezi profitul şi să vezi noi oportunităţi.”

Deşi a câştiga mai mulţi bani este în general mai uşor de zis decât de făcut, multe persoane găsesc tot felul de opţiuni. Încearcă să citeşti despre 50 de moduri de a aduce în casă un venit suplimentar sau caută joburi bine plătite pe care să le poţi face în timpul liber. Mai sunt, desigur, şi multe businessuri în care poţi investi şi care vor contribui în mod pasiv la creşterea venitului lunar.

2.   Economiseşte doar pentru a avea ce să investeşti, nu economisi doar de dragul de a economisi

„Singurul motiv pentru care trebuie să strângi bani este pentru a avea ce investi. Pune-ţi banii pe care ai reuşit să-i economiseşti într-un cont securizat şi de neatins, pe care să nu-l foloseşti niciodată pentru nimic – nici măcar pentru urgenţe. Acest lucru te va forţa să ai mereu în minte primul pas: să-ţi măreşti veniturile”, a explicat Cardone. „Sunt perioade, cel puţin de două ori pe an, în care sunt falit - şi asta pentru că mereu investesc banii pe care îi am în plus în acţiuni de care nu mă pot atinge.”

A investi nu este atât de complicat şi de descurajator pe cât ne place nouă să credem. Principala cheie este să faci ca banii să ajungă în mod automat în conturile de rezervă, în felul acesta neavând  posibilitatea să-i vezi. Tentaţia devine, astfel, egală cu 0, iar mintea ta se va obişnui să trăiască fără ei.

3.   Cere ajutor

„La un anumit moment al afacerii, pur şi simplu nu am mai putut să cresc până nu am angajat câţiva oameni cheie”, povesteşte Daniel Ally, care a devenit milionar la vârsta de 24 de ani, în mai puţin de cinci ani.

„A cere ajutor nu era punctul meu forte, dar a trebuit să se întâmple. În câteva luni am angajat un avocat, un editor, un trainer personal, un chef part-time şi alte câteva persoane. Desigur că la început m-a costat o avere, dar în cele din urmă investiţiile acestea m-au ajutat să ating milionul de dolari. Majoritatea persoanelor refuză însă să ceară ajutor din cauza egoului”, a continuat el.

A căuta ajutor merge, de multe ori, dincolo de a angaja oameni cheie. Ajuns milionar prin forţe proprii, Steve Siebold explică în cartea sa - „Cum gândesc oamenii bogaţi”-, despre cum persoanelor înstărite nu le este teamă să îşi finanţeze viitorul din buzunarele altor oameni.

„Oamenii cu bani ştiu că a nu avea suficiente fonduri pentru a-şi permite ceva anume nu este relevant. Adevăratele întrebări cu care se confruntă ei sunt: merită lucrul acesta să fie cumpărat, să investesc în el sau să-l urmăresc în continuare?” 

4.   Fii hotărât

„A evita deciziile poate deveni obositor”, scrie Tucker Hughes, milionar la doar 22 de ani. „Atenţia este o resursă zilnică finită şi poate fi o gâtuire pentru productivitate. Indiferent cât de mult ţi-ai antrenat energia mentală de-a lungul timpului, incontrolabil va exista un moment în care vei ceda, iar puterile rămase pentru ziua aceea nu vor mai fi deloc optime.”

„Conservă-ţi puterea psihică luând decizii uşoare şi reversibile cât de repede poţi şi ocupă-te de o planificare agresivă a acţiunilor repetabile pentru a le putea executa pe pilot-automat. Eu, de exemplu, ştiu deja ce voi purta a doua zi la muncă şi ce voi mânca la micul-dejun. Tu ştii?”

Hughes nu este însă singurul care crede în dezvoltarea capacităţilor de decizie. După un studiu realizat pe 500 de milionari, jurnalistul şi autorul Napoleon Hill a descoperit că toţi împărţeau această calitate.

„Analiza a sute de oameni care au dobândit averi de milioane de dolari a indicat foarte clar că absolut fiecare dintre ei are obiceiul de a lua decizii într-un mod foarte rapid”, scria acesta în lucrarea sa „Gândeşte şi ajungi bogat”.

5.    Nu te da mare

„Nu mi-am cumpărat primul meu ceas de lux sau prima maşină scumpă decât după ce m-am asigurat că businessul şi investiţiile mele produc mult mai mult decât aveam deja”, povesteşte Cardone. „Încă mai conduceam o Toyota Camry când atinsesem primul milion. Încearcă să fii recunoscut pentru moralitatea şi etica de care dai dovadă în business, nu pentru bijuteriile pe care ţi le cumperi.”

6.   Să ştii când trebuie să rişti şi să profiţi de pe urma acelei acţiuni

„Înainte de a ajunge la conturi pline cu sume de şapte cifre, va trebui să îţi asumi multe riscuri”, spune Ally.

„A risca presupune multă încredere în tine şi în ceilalţi, dar este un lucru care trebuie făcut. Încrederea înseamnă să ştii că ceea ce vrei se va întâmpla în cele din urmă, atât timp cât crezi în asta. Vor fi, desigur, momente când va trebui să te avânţi în multe, fără să ai mereu idee cum se va termina. Cu toate acestea,  odată ajuns pe partea cealaltă, vei găsi şi răsplata, chiar dacă pentru ea ai fost nevoit să rupi, pe parcurs, o legătură sau două”, a mai adăugat acesta.

Nu poţi ajunge bogat având aşteptări mici – cei mai înstăriţi şi mai de succes oameni au planuri măreţe şi joacă pentru a câştiga.

„Deşi a juca pentru a câştiga presupune, în orice aspect al vieţţi, o doză de risc asumată şi un anumit nivel de confort cu nesiguranţa, reprezintă mereu lucrul care face diferenţa dintre o viaţă normală şi o viaţă bogată”, mărturiseşte T. Hary Eker, milionar şi autor al cărţii „Secretele minţilor milionare”.

7.    Investeşte în tine

„Cea mai sigură investiţie pe care am făcut-o vreodată a fost cea în propriul viitor”, spune Hughes. „Citeşte măcar 30 de minute în fiecare zi, sau ascultă podcasturi relevante pentru tine în timp ce conduci. Caută-ţi chiar şi mentori. Nu trebuie să fii un maestru în domeniul tău, dar trebuie să fii un „geniu” complet, capabil să vorbească pe orice subiect, fie el economic, politic sau sportiv. Transformă acţiunea de „a cunoaşte” în ceva la fel de important ca aerul şi pune dorinţa de a învăţa mai presus de orice.”

Majoritatea oamenilor bogaţi ai zilelor noastre sunt cititori înrăiţi. Warren Buffett, de exemplu, estimează că în întreaga sa zi de muncă, 80% din timp îi este dedicat lecturii.

8.   Dezvoltă-ţi abilităţi şi comunică cu oamenii

Pentru a construi o avere ai nevoie de tot atâta îndemânare şi şarm, cât ai de strategie.

Aşa cum Hill a avertizat, „mulţi oameni îşi pierd poziţiile în viaţă şi ratează mari oportunităţi, tocmai din cauza acestor greşeli de comunicare, mai mult decât a oricăror alte motive combinate.”

Şi miliardrul Mark Cuban a explicat foarte direct, într-un articol despre antreprenori, care este cheia pentru a avea succes în afaceri: „Oamenii urăsc să aibă de-a face cu mitocani. Este tot timpul mai uşor să fii drăguţ, decât mitocan. Nu fiţi mitocani.”

Acestea fiind spuse, este însă o graniţă fină între a fi cooperant şi a exagera cu asta.

„În procesul de a ajunge milionar, am învăţat că cea mai importantă parte este să ştii cum să relaţionezi cu oamenii”, spune Ally. „Nimeni nu poate ajunge bogat fără să ştie cum trebuie să se poarte cu cineva. Trebuie să fii pregătit să suporţi şi să ştii cum să reacţionezi atunci când cel mai bun prieten se întoarce împotriva ta sau chiar atunci când te va trăda familia. Uneori, lucrurile acestea se întâmplă în cele mai imprevizibile momente.”

9.   Ţinteşte către 10 milioane, nu către 1 milion

„Singura cea mai mare greşeală financiară pe care am făcut-o vreodată a fost să nu visez suficient de mult”, a mărturisit Cardone. „Vă încurajez puternic să vă fixaţi o ţintă mai înaltă de 1 milion. Pe planeta asta nu există niciodată prea puţini bani, ci doar prea puţini oameni care nu gândesc suficient de departe.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO