Business Internaţional

Despre 4iG, firma maghiară care a cumpărat Digi Ungaria: este condusă de apropiaţi ai premierului Orban, şi-a canibalizat un concurent german mai mare şi a ajuns până la urmă sub scutul unui puternic producător militar din Germania

Despre 4iG, firma maghiară care a cumpărat Digi...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.11.2021, 21:00 937

4iG, compania de IT care a preluat operaţiunile din Ungaria ale Digi, a fost considerată mult timp prea mică sau prea neinteresantă pentru a intra pe radarul investitorilor mari sau în atenţia lumii. Însă sub acest camuflaj o afacere apropiată partidului premierului maghiar Viktor Orban se transformă într-un adevărat imperiu al telecomunicaţiilor şi internetului cu influenţă nu doar locală, ci şi internaţională.

4iG este condusă de apropiaţi, poate chiar interpuşi în afaceri, ai premierului Orban, a fost ajutată să crească mare înghiţind rămăşiţe de la Deutsche Telekom, a devenit prin achiziţii jucător strategic în telecomunicaţii şi sateliţi şi a ajuns până la urmă sub scutul unui puternic producător de tehnică militară din Germania.

Partidul lui Orban, Fidesz, îşi întăreşte constant influenţa în economia Ungariei prin ajutarea unor oameni de afaceri apropiaţi formaţiunii să obţină afaceri, companii sau contracte în sectoare strategice. 4iG are legături puternice cu cel mai bogat om de afaceri din Ungaria care, poate nu întâmplător, este prietenul din copilărie al premierului Orban. 4iG îşi obţine cele mai multe din venituri din contracte guvernamentale.

Subsidiara ungară a Digi este unul dintre cei mai mari operatori telecom şi de internet de pe acea piaţă. Achiziţionarea acesteia de către 4iG este doar cea mai recentă dintre tranzacţiile care au adus compania maghiară în poziţia de vedetă a business-ului local. În 2019,  4iG era considerată doar o mică companie de tehnologie.

Cu toate acestea, în luna iulie a acelui an a reuşit să încheie un acord preliminar pentru cumpărarea rivalului mai mare T-Systems de la Magyar Telekom, operaţiuni aparţinând atunci Deutsche Telekom, una dintre cele mai mari companii de profil din Europa.

CEO-ul 4iG, şi pe atunci cel mai mare acţionar, este omul de afaceri Gellert Jaszai. Acesta este un partener de afaceri apropiat al lui Lorinc Meszaros, vechi prieten al premierului Ungariei Viktor Orban.

După ce Orban a ajuns la putere, Meszaros a devenit rapid cel mai bogat om din Ungaria. Mulţi observatori locali îl consideră pe Meszaros ca fiind frontman-ul familiei Orban, omul care gestionează afacerile premierului în locul acestuia.

De asemenea, se spune că Meszaros a devenit atât de bogat încât, pentru a nu atrage şi mai mult atenţia asupra sa, are şi el nevoie de un frontman, acesta fiind Gellert Jaszai, după cum scie Hungarian Spectrum, un blog de limbă engleză care prezintă lumii exterioare ce se întâmplă pe scena politică din Ungaria.

Cu un an înainte de achiziţionarea T-Systems, adică în 2018, când Jaszai nu era CEO, Meszaros a cumpărat peste 50% din acţiunile 4iG.

Investiţia a coincis cu un boom de contracte cu statul câştigate de 4iG. Însă, spun analiştii, între timp a apărut ideea cumpărării T-Systems, cu 1.600 de angajaţi, iar Meszaros şi-a vândut o parte din participaţie. Jaszai, care nu avea legături directe cu Orban, a fost pus CEO şi făcut acţionar principal în locul lui Meszaros, arată Reuters.

Presa locală scria atunci că în felul acesta Deutsche Telekom nu mai putea fi asociat cu Orban.

Tranzacţia a fost precedată de întâlniri la cel mai înalt nivel, între şefi de la Deutsche Telekom şi Viktor Orban, dar şi de ceea ce părea o diminuare a contractelor cu statul maghiar obţinute de T-Systems în favoarea 4iG – anul trecut contractele guvernamentale au adus firmei maghiare aproape trei sferturi din venituri, potrivit Bloomberg.

Astfel, se poate spune că germanii au fost “încurajaţi” să vândă subsidiara maghiară.

T-Systems a fost puternic implicată în organizarea alegerilor generale din 2018. Odată ce a prins gustul succesului şi al achiziţiilor, 4iG nu s-a mai oprit.

În toamna acestui an a cumpărat Telenor Montenegro de la grupul ceh PPF Telecom.

Telenor Montenegro are o cotă de aproape 40% din piaţa muntenegreană de profil.

Tot în această toamnă, 4iG a convenit să cumpere o participaţie de 51% din acţiunile operatorului israelian de sateliţi Spacecom.

Acesta deţine flota de sateliţi de comunicaţii AMOS care deserveşte Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia. Un alt furnizor de servicii prin satelit ajuns în geamantanul maghiarilor este Hungaro DigiTel.

Tot anul acesta, 4iG a anunţat planuri de a cumpăra participaţia majoritară la Antenna Hungaria, a patra companie telecom ca mărime din Ungaria, manevră care ar mări controlul firmei lui Jaszai pe piaţa de infrastructură de radio şi televiziune.

Antenna Hungaria este o companie de stat. În portofoliul 4iG sunt pe cale să intre şi TeleGroup, un integrator de sisteme IT (deci un concurent) din Serbia, Bosnia şi Muntenegru, şi Invitech, furnizor de servicii de comunicaţii pentru companii din Ungaria. Invitech este achiziţionat de la o companie cipriotă. Însă operaţiunea în care este implicată 4iG şi care surprinde cel mai mult este intrarea în acţionariatul acesteia, cu o participaţie de până la 25,1%, a Rheinmetall, companie germană cu afaceri în domeniul apărării. Cu alte cuvinte, un producător german de maşini blindate, tunuri şi tehnologie militară este interesat de infrastructura de comunicaţii şi sateliţi deţinută de firma maghiară, care-i poate asigura şi servicii de digitalizare.

Ca un rezumat a ceea ce a devenit 4iG: a crescut mare înghiţind o afacere civilă germană şi a ajuns sub influenţa unui puternic producător de tehnologie militară tot din Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO